Agrometeorológia

2021.02.08. 20:00

Nem eszi meg a kutya a szabolcs-szatmár-beregi telet

Havazásra, igen erős és tartós lehűlésre számíthatunk a megyében.

A sokéves átlagnál 5-6 fokkal enyhébb, gyakran csapadékos idővel köszöntött ránk a tél utolsó hónapja. Február első két napján ugyan még az évszaknak megfelelő hőmérséklet volt jellemző, s a fagypont körüli értékek mellett – főként a megye keleti, északkeleti vidékein – rövid időre vékony hótakaró is kialakult.

Ezt követően azonban az élénkülő és fokozatosan nyugatiasra, majd déliesre forduló áramlással igen enyhe légtömeg hatása alá került térségünk. Jobbára sok volt felhő, a napot csak egy-egy rövid ideig láthattuk a héten, a hőmérséklet a gyakran megélénkülő, olykor viharos erejű szél ellenére mégis tavaszias hőérzetet kölcsönzött.

A hét derekán abszolút hőmérsékleti rekord született az országban, de megyénkben is bőven 10 fok felett alakultak a csúcsértékek. Néhol a 15 fokot is elérte a hőmérők higanyszála, miközben az éjszakai fagyok mindenütt fokozatosan megszűntek. Az enyhe napokkal megugrott a hasznos hőösszeg gyarapodása, ám ez kevés volt ahhoz, hogy kényszernyugalmi állapotukból kimozdítsa telelő gabona- és évelőnövény-állományainkat.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása február első hetében (Vásárosnamény)

A februári tavasz rövid életűnek bizonyult ugyanis, még ha a népi regula medvéje a tél végnapjait jósolta is másodikán. A hőmérséklet napokon belül az átlagos érték köré hűlt, a hét végére újfent 5°C alatti csúcsértékek és gyengén fagyos hajnalok következtek.

A hét eleji csapadék nyomán helyenként kialakult 1-2 cm hóréteg gyorsan a múlté lett, az időszak további részében hulló 5-20 mm csapadék már eső formájában érkezett. A nagyobb mennyiségek a megye keleti tájain növelték a belvízzel elöntött terület nagyságát, nyugatabbra általában 5 mm alatt maradt a heti összeg.

A folytatásban is számíthatunk még kiadós csapadékra, azonban egyre inkább havazás formájában, mely belvíz szempontjából valamivel kedvezőbb kimenet. A friss számítások igazolni látszanak egy másik, téllel kapcsolatos népi bölcsességünket: nem eszi meg a kutya a telet.

A várható igen erős és tartós lehűlés ismét felveti a fagyvédekezés szükségességét érzékenyebb kultúrnövényeink esetében, emellett nagy területen lehet számítani talajfagy kialakulására a majdani hótakaró vastagságának függvényében.

Amennyiben vastagabb hóréteg halmozódik fel, a talajfaggyal szemben az extrém lehűlés és a fagykárok kockázata nő meg, érdemes erre felkészülni a kiskertekben, teleltetőkben, valamint állatállományaink is fokozott figyelmet igényelhetnek majd.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában