Nyíregyháza

2021.02.02. 17:20

Népszerű a nyomdai állampapír is

Nyíregyházán mintegy 2,6 milliárd forintnyi állampapírt vásároltak.

KM

A 100 ezer forintos címletet választják a legtöbben | Fotó: Kallus György

Sikeres a postákon bő egy éve elérhető, nyomtatott Magyar Állampapír Plusz, amelyből már több mint 270 milliárd forintnyit vásároltak az ügyfelek. A lakosságnál lévő állampapírok állománya folyamatosan dönti a csúcsokat: november végén már 9000 milliárd forint közelében járt.

A nyomdai Magyar Állampapír Plusz már a megjelenése első napjától kezdve népszerű volt a postákon, a 2019. novemberi megjelenése óta napjainkig mintegy 271 milliárd forint értékben vásároltak belőle az ügyfelek – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Posta.

Nyíregyháza az élen

A társaság tájékoztatása szerint az értékesített állomány közel 30 százalékát Budapesten és Pest megyében vásárolták. Érdekes ugyanakkor, hogy a legnagyobb értékben az elmúlt egy évben a Nyíregyháza 1 postán vásároltak az ügyfelek a nyomtatott értékpapírból, mégpedig 2,6 milliárd forintnyit. A második helyezett az eladott mennyiség alapján a Pécs 1 posta, míg a bronzérmet a Miskolc 1 posta viheti el.

A 10 ezer, 50 ezer, 100 ezer, 500 ezer, valamint egymillió és kétmillió forintos címletekben megvásárolható nyomdai MÁP Pluszból az eddigi tapasztalatok szerint a százezer forintos címletet választják a legtöbben. Emellett az 500 ezer és az egymillió forintos címletek a kedveltebbek, a nyári hónapok óta pedig a kétmillió forintos címlet népszerűsége is emelkedik – közölte a Magyar Posta, hozzátéve: a koronavírus-járvány a pénzügyi befektetésekre, így a nyomdai MÁP Plusz piacára is hatással volt.

A 100 ezer forintos címletet választják a legtöbben | Fotó: Kallus György

A posta tájékoztatása szerint a márciusban elrendelt veszélyhelyzet miatt az első hetekben érezhetően csökkent a nyomdai MÁP Plusz iránti kereslet: miközben a korábbi heti értékesítési átlag elérte a 6,1 milliárd forintot, március második felében 1,8 milliárdra esett, és a tavaszi időszakban is alacsonyabban maradt.

A járvány enyhülésével viszont ismét nőtt a kereslet, az év második felében pedig már folyamatosan emelkedett a nyomdai MÁP Plusz iránti érdeklődés, hozzávetőleg 100 milliárd forintnyi állampapírt értékesítettek. A Magyar Posta kiemelte: a lakosság pénzügyi tudatosságát mutatja, hogy a nyomdai MÁP Plusznál ugyan csökkent a kereslet a tavaszi veszélyhelyzet idején, de a lejárat előtti visszaváltások aránya csekély maradt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában