Kálmánháza

2021.02.15. 14:00

Tej: növekedett az önköltség

Kökényesi Dániel fejőstehenei évente 1, 2 millió liter tejet adnak.

TG

A tejtermelőknek a takarmány árát is be kell kalkulálniuk az önköltségbe | Illusztráció: Új Dunántúli Napló

Fotó: AS

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a közelmúltban széles körű felmérést végzett a hazai tejtermelők és feldolgozók küldöttei körében azért, hogy pontosabb, számszerűsített képet kapjon arról, milyen mértékben növekedett a tejágazat szereplőinek önköltsége éves összehasonlításban.

A felmérés alapján – összevetve a takarmányok, az állattenyésztési, a gép-, berendezés- és technológiai költségek, az alap-, segéd-, adalék és csomagolóanyag, a munkabér, az energia- és épületköltségek, a bérleti díjak, a higiéniai költségek éves változását – folyamatos emelkedésről tudnak beszámolni. A termelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékkal emelkedtek a termelés költségei – tájékoztatott a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Nem talál embert

– Nehéz helyzetben vagyok, a gyerekek ugyanis nem akarják továbbvinni a vállalkozást, én pedig már nem igazán győzöm ezt egyedül. Arra sem találok hadra fogható embert, hogy a fejőgépet rárakja a tehén tőgyére – mondta Kökényesi Dániel, aki még az 1980-as években, a termelőszövetkezetek idején kezdett el tejtermeléssel foglalkozni, majd 2002-ben megvásárolta azt a kálmánházi telephelyet, ahol a mai napig gazdálkodik.

Jelenleg kétszáznegyven fejőstehene van, de az állomány (növendék borjúk, tenyészbikák) teljes létszáma megközelíti a hatszázat.

– Nem „hajtom agyon” az állatokat, van olyan tehenem, amelyiket tíz éve folyamatosan fejem. Évente megközelítőleg 1,2 millió liter tejet adnak a fejősteheneim – tudtuk meg a gazdától, aki megerősítette, hogy az önköltség, így a takarmánykukorica, a gépalkatrész vagy a gázolaj ára évről évre nő, amit csak elvétve követnek a felvásárlási árak.

A tejtermelőknek a takarmány árát is be kell kalkulálniuk az önköltségbe | Illusztráció: Új Dunántúli Napló

– Hihetetlen nagy felelősség nyomja a vállamat, rengeteg a munka, van, amikor éjjel egykor csörög a telefonom, hogy ellik az egyik tehén, de a lányom esküvőjének délelőttjén is az állatokat kellett még rendeznem. Nem csoda, hogy alig találok embert erre a munkára – panaszolta Kökényesi Dániel, aki a tejet a mátészalkai Frieslandnek adja el, bár volt idő, amikor a kedvezőbb ár miatt váltott, de arra csúnyán ráfázott.

– Egy miskolci cég 25 forinttal jobb árat kínált, én meg elcsábultam. Bár ne tettem volna, hisz több tízmillió forintom veszett oda. A céget felszámolták, hiába költöttem milliókat ügyvédekre, elúszott a pénzem – idézte fel a nem éppen kellemes emlékeket a kálmánházi tejtermelő. Kökényesi Dániel hozzátette, azóta szerencsére egyenesbe jött.

– Betartjuk a kötelező higiéniai előírásokat, hál’ istennek sem én, sem a családon, sem pedig az alkalmazottaim nem kapták el a koronavírust. A járvány elleni védekezés költségei különösebben nem terhelték meg a pénztárcámat – zárta gondolatait Kökényesi Dániel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában