Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.31. 15:28

Hamarosan kezdődik a csonthéjasok virágzása

Jobbára száraz levegő alakította időjárásunkat az elmúlt időszakban.

KM

Sürgetővé vált a gyümölcsösökben a metszés befejezése

Fotó: Illusztráció: Sipeki Péter

Fokozatosan melegedő, de az átlagnál még mindig 1-2 fokkal hűvösebb idő jellemezte az elmúlt napokat – tájékoztatta lapunkat a Debreceni Egyetem Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központja.

Közleményükben azt írják, hogy kezdetben mindenütt 10 fok alatt tetőzött a hőmérséklet, majd a hét vége felé közeledve általánossá vált a 15 fok feletti napi maximum. Szombaton néhol a 20 fokos értékhez sem hiányzott sok, miközben a hajnalok is enyhültek, mindössze egy-két fagymentes reggelre ébredhettünk. Hamarosan megyeszerte megkezdődik a korai csonthéjas gyümölcsfajok tömeges virágzása, ezzel a gyümölcsfák érzékennyé válnak a fagyra, így sürgetővé vált a metszés és a korai növényvédelmi beavatkozások befejezése a kertekben. Ezeket a munkákat a csapadék alig, a gyakran megélénkülő, olykor megerősödő szél annál gyakrabban hátráltatta az elmúlt időszakban.

A felettünk tartózkodó magas nyomású mezőnek köszönhetően jobbára száraz levegő alakította időjárásunkat, sokat sütött a nap, csapadék pedig elvétve hullott a hét nagy részében. Szombaton érintette térségünket egy légköri front, melynek csapadékzónája 1–4 milliméter közötti mennyiséget hagyott maga után.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában