pénz

2021.03.05. 07:00

Lakásra, autóra – egyre tudatosabban gazdálkodnak a fiatalok

Az ifjúság mintegy fele konkrét cél nélkül teszi félre a pénzét.

MI

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

A pénzügyi tudatosság minden korosztályban fontos, de a fiatalok esetében különösen jövőt formáló tényező lehet, ha jól tudnak bánni a pénzzel. A 19–29 évesek 23 százaléka tudatosan spórol, ugyanakkor a 28 százaléka egyáltalán nem takarékoskodik – derül ki a K&H legújabb ifjúsági indexéből, amelyben a korosztály anyagi helyzetét vizsgálták 2020 utolsó negyedévében. A megkérdezettek több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása, és jövedelem nélkül a fiatalok 41 százaléka maximum egy hónapig tudna megélni.

Lakásra, autóra gyűjtenek

A vizsgálat során kitértek arra is, hogyan teszik félre a megkeresett összeg egy részét a fiatalok, továbbá arra is kíváncsiak voltak, valamilyen konkrét céllal vagy anélkül takarékoskodnak.

A kutatás rávilágított arra, hogy a megtakarítással rendelkezőknek mindössze 11 százaléka használt valamilyen banki megtakarítási konstrukciót, 35 százalék pedig nem bankban tartja a pénzét – ez utóbbi leginkább a 19–25 évesekre jellemző.

Az ifjúság motivációja is változatos képet mutat, hiszen az előző esztendő végén a fiatalok közel fele, 48 százaléka konkrét elképzelés nélkül tett félre. A népszerű célok között említették a lakás- és autóvásárlást, s a felmérés rámutatott, az előbbire gyűjtők aránya a múlt évben csökkent: a második negyedévben mért 61 százalékról a harmadik negyedévben 52, majd az év végén 44 százalékra mérséklődött. Az országos adatok ismeretében megyei fiatalokat kérdeztünk meg, hogyan gazdálkodnak a jövedelmükkel, és mennyire tudatosak a pénzügyek világában.

Takarékosan bánnak a pénzzel

Bonyhád Andreának körülbelül négy éve van stabil munkahelye, de mint mondta, előtte rendszeresen diákmunkásként dolgozott.

– Gyerekkoromtól kezdve anyukám úgy nevelt, hogy takarékoskodni kell a pénzzel. Születésnapra, ballagásra mindig kaptunk a nagymamáktól zsebpénzt, amit eltettem.

– Szerintem jól tudok takarékoskodni, mindig van megtakarításom, nem veszek felesleges, drága dolgokat – tudtuk meg a fiatal hölgytől, akinek folyamatosan vannak kitűzött céljai, amiket el akar érni.

– Jogosítvány, házfelújítás, nyaralás, esküvő – csak néhány mérföldkő, amikért sokat tettem az elmúlt években. Nem élek nagy lábon, de mindenem megvan, ami szükséges – tette hozzá Bonyhád Andrea, aki úgy gondolja, ha elveszítené az állását, a tartalékaiból legalább fél évig kihúzná, igaz, alacsonyabb színvonalon.

Orgován Gábor is a spórolás híve, ahogy lapunknak elmondta, csak nemrég került ki az iskolapadból, de hamar el tudott helyezkedni a szakmájában. A 19 éves asztalos hozzátette: elégedett a jelenlegi jövedelmével, amiből minden hónapban félretesz valamennyit.

– A szüleimmel élek, és bár beszállok a háztartás költségeibe, kevesebb a kiadásom, mintha saját lakást tartanék fenn. Igyekszem kihasználni ezt az átmeneti állapotot, és minden hónapban megspórolok egy kisebb-nagyobb összeget. Korábban rengeteget dolgoztam diákmunkásként, a gyakorlati helyemen is kaptam fizetést, és a megtakarításokból sikerült vennem egy olcsó használt autót. Mindig van egy kitűzött célom, amire éppen gyűjtök: a következő állomás egy saját lakás lenne, de erre egyelőre nem látok esélyt. Nemrégiben utánanéztem, milyen lehetőségek vannak, sajnos a bankban nagyon sokáig tart, mire „megfial” a pénzem. Arra nem szeretnék gondolni, meddig bírnám jövedelem nélkül, de úgy vélem, két-három hónapig biztosan fenn tudnám tartani a jelenlegi életszínvonalam anélkül, hogy a szüleimet terhelném – tudtuk meg Orgován Gábortól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában