benzinár

2021.03.11. 17:30

Lejtmenet után szökő ár

Az üzemanyag árának a mozgása a közlekedésben teljesen megszokott dolog.

LTL

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tovább drágulnak az üzemanyagok: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is bruttó 6 forinttal emelkedik szerdán. Ezzel nemcsak a szem kerekedik, hanem kerek a szám is: egymás után a tizedik áremelés következik. A 95-ös benzin átlagára 428, a gázolajé 435 forint lesz. Január óta a benzin átlagára majdnem hatvan forinttal, a gázolaj ára pedig csaknem ötven forinttal emelkedett. Ez azért is mellbevágó, mert tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány első hulláma idején még 290 forint körüli benzinár is volt, amire 2010 óta nem volt példa.

Felfelé ívelő tendencia

A Holtankoljak.hu elemzése szerint a következő hetekben is inkább felfelé fognak menni az árak. Vasárnap a jemeni húszik drónokkal és rakétákkal támadtak szaúdi olajipari létesítményeket, de azokat megsemmisítették a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció harci gépei.

Hétfőn a májusi határidőre a Brent 71,38 dolláron is állt, ami 2020. január 8-a óta a legmagasabb szintnek felel meg.

– Az üzemanyag árának a mozgása a közlekedésben teljesen megszokott dolog. Sok összetevője van annak, hogy miért változik a tarifa. Most erős felfelé ívelő tendencia tapasztalható, ezt mi is napi rendszerességgel érzékeljük – kezdte reagálását Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

– A fuvarozási cégek a költségeik számításánál részletes kalkulációt végeznek, ebből körülbelül 30-35 százalékot tesznek ki az üzemanyag­árak. A költségszerkezetet befolyásolhatja az, hogy kül- vagy belföldre fuvaroznak. Kérdés, hogy a változó tarifát a fuvarozó tudja-e érvényesíteni a fuvardíjában. Tolerálja-e a megrendelő egy esetleges költségnövekedés esetén a megállapodás szerinti fuvardíj módosítását? A szakmán belül több fuvarozási szerződéses jogviszony létezik, ilyen például a hosszabb távra, akár egy évre szóló, és az eseti megbízás is. Úgy gondolom, hogy az a fuvarozó, aki megalapozottan, tudatosan szervezi a vállalkozói tevékenységét, hagy magának bizonyos mozgásteret a költségek váratlan változása, megugrása esetére.

Nyomon követik a kínálatot

– Az ázsiai gazdaság beindult, az ottani kereslet folyamatosan emeli az olaj árát, és az olajkitermelő országok is nyomon követik a kínálati oldalt, ez alapján szabályozzák a kitermelést, hogy stabilan tartsák az olaj árát – mondta el Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője. – A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete csütörtökön döntött arról, hogy csökkentett mennyiséggel termelik ki az olajat, ami stabilan tartja a Brent árát. Az elemzők arra számítanak, hogy a 75 dolláros árszint „kopogtat”, az év végére pedig már a 80 dollárt is elérheti egy hordó olaj ára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában