mezőgazdaság

2021.03.25. 17:30

Rakéták helyett talajgenerátorok – egyre kevesebb a jégkár

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hetven darab talajgenerátor működik.

TG

Garé, 2018. május 7. Sütő Gábor, az országos jégkármérséklő rendszer egyik talajgenerátorának üzemben tartója szétszereli a szerkezetet a Baranya megyei Garén 2018. május 7-én. Május elsejétől működik az országos jégkármérséklő rendszer, ami a termelőknek nem jelent többletkötelezettséget, mivel a gazdák befizetésein alapuló agrárkárenyhítési alapból finanszírozzák. A magyarországi jégkármérséklő rendszer Európában elsőként a teljes országot lefedő hálózattal rendelkezik, 986 talajgenerátor, köztük 222 automata berendezés működik majd. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Jelentősen csökkent hazánkban a jégkár a 2018 óta működő országos jégkármérséklő rendszernek köszönhetően – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lapunkhoz eljuttatott közleményéből, melyben kiemelik, hogy ilyen, országos lefedettségű védekezési rendszer Európán belül csak Magyarországon üzemel.

A mezőgazdaságban keletkezett jégkárok jelentősen csökkentek országszerte. Azt is érdemes kiemelni, hogy a jégkármérséklő rendszer hazánk teljes lakosságának, iparának értékeit is védi. Az országban összesen 986 talajgenerátor található, ebből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 70 darab működik, ezekből 15 automata és 55 pedig manuális vezérlésű – mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Állami kárenyhítés

Málik Pálnét tavaly júniusban ugyan elkapta a jég, de mint azt a Ramocsaházán élő gazdálkodótól megtudtuk, 2017 előtt jóval gyakrabban volt részük jégesőben, mint a kármérséklő rendszer bevezetése óta.

– Az előző nyáron kilenchektárnyi gyümölcsösömet és másfél hektárnyi paprika- és káposztaföldemet csípte meg a jég. A biztosító a károk húsz százalékát fedezte, illetve 1 millió 200 ezer forintot kaptam az állami kárenyhítési rendszeren keresztül is – emlékezett vissza a gazda. Málik Pálné hozzátette, Ramocsaházán is működik egy manuális talajgenerátor, melyet a helyben élő Cseh László működtet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. 2018-ban, a védekezés első évében már csak 22 ezer hektár, 2019-ben 37 ezer, 2020-ban – a szélsőséges időjárás ellenére – 32 ezer hektárnyi területre történt jégkárbejelentés. Míg 2015–2017 között – a rendszer indulása előtt – 84 százalék volt a jégkár aránya a zivatarkárokon belül, a védekezéssel érintett 2018–2020 közötti időszakban csupán 47 százalék.

A jégesőket teljesen megszüntetni nem lehet a rendszerrel, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz.

A jégkármérséklő rendszernek a biztosítási díjak meghatározásában is szerepe van. A biztosítótársaságok ugyanis egy adott térségben idősoros összehasonlításban vizsgálják a károkat, és ennek alapján állapítják meg a növény-jégkárbiztosítási díjakat. Ha a károk hosszú távon csökkennek, a biztosítási díjak is csökkenhetnek, ez a tendencia már 2019-ben is megmutatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában