Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.02. 17:30

Reneszánszukat élő tanyák

A Tanyafejlesztési Program 2011-es megindítása óta 11,2 milliárd forintnyi támogatást fizettek ki.

TG, JG

Augusztinyi Gábor és családja a Búza téri piacon is árulja a tanyájukon termesztett burgonyát | Fotó: Augusztinyi Gábor magánarchívuma

Augusztinyi Gábor és családja a Nyíregyháza mellett található Mohosbokorban gazdálkodik évek óta. A tanyán lakik a családdal, közösen gondozzák az állatokat és a növényeket.

Pótkocsit vásárolna

– Nemrég zártam le a Tanyafejlesztési Programba elkészített pályázatomat. A maximálisan igényelhető, azaz a hárommilliós összegre adtam be támogatási igényt, a pénzből pedig egy pótkocsit szeretnék majd vásárolni, ami a terményszállítás során jelenthet a jövőben segítséget – mondta Augusztinyi Gábor, akitől megtudtuk, hogy a családi üzemhez tartozik 1 hektár gyümölcsös, 2-3 hektár szántó és fóliasátrak, de a fő profiljuk a szabad földi zöldségtermesztés, valamint tojótyúktartás.

Augusztinyi Gábor és családja a Búza téri piacon is árulja a tanyájukon termesztett burgonyát | Fotó: Augusztinyi Gábor magánarchívuma

– A tanyán termesztett zöldségeket (retek, hagyma, paprika, paradicsom, uborka, burgonya), valamint a tojást, és mindenszentek napjára a krizantémot a helyi piacon értékesítjük 2011 óta, de nem ritka, hogy a környékbeli piacokra is elutazunk árulni – sorolta.

Augusztinyi Gábor beszélt arról is, hogy sertést is tartanak, de csak önellátásra. Úgy gondolják, hogy a növénytermesztéshez szervesen kapcsolódik az állattartás, a gazdaságban keletkező másod­osztályú zöldségeket az állatok eszik meg, így „cserébe” jó minőségű trágya is keletkezik. A fiatal gazdálkodó és a családja igyekszik minél több fórumon tartani a kapcsolatot a vásárlókkal, ezért az egyik legnépszerűbb közösségi portálon is jelen vannak „Mohos Tanyagazdaság” néven.

Dr. Nagy István agrárminiszter a napokban arról beszélt, hogy a tanyasi életforma a reneszánszát éli, hiszen a tanyán lakók 55 százaléka ma már nem ott született, hanem a városból költözött ki. A miniszter arra emlékeztetett, hogy a Tanyafejlesztési Program 2011-es megindítása óta összesen 2761 pályázat részesült támogatásban, több mint 11,2 milliárd forint összegben.

A kezdeményezés egyik alapvető célkitűzése a tanyákon élők életszínvonalának javítása, illetve az alapvető infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése. A tanyák nem csupán lakóhelyül szolgálnak, hiszen a speciális létforma szerves részét képezi a gazdálkodás, ezért kiemelten fontos a termelési lehetőségek megújítása is.

Csak magánszemélyeknek

Nyírtelek környéke is speciális jellegű, bokortanyás terület.

Az alapelv és a gondolat nagyon jó, hogy a tanyák fejlesztésére is különítenek el egy pályázati keretet

– mondta érdeklődésünkre Szekeres József, Nyírtelek polgármestere.

– Amint értesültünk a kiírásról, összehívtuk a Nyírtelek környéki bokortanyán élőket, és tájékoztattuk őket a lehetőségekről. Miután ezzel a lehetőséggel csak magánszemélyek élhetnek és saját jogon nyújthatnak be pályázatokat, az önkormányzatunk csak azzal tud segíteni, hogy ha igény lesz rá, segítünk a pályázat megírásában, az ügyfélkapu-­hozzáférésben.

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője is örül annak, hogy a választókerületében élők közül most még többen juthatnak fejlesztési lehetőségekhez.

– A körzetemben Nyírtelek, Kálmánháza és Nagycserkesz is bokortanyás településnek számít – sorolta lapunknak dr. Vinnai Győző, majd hozzáfűzte:

Ennek a kiírásnak köszönhetően az ott élők bátrabban tervezhetik a jövőjüket. Miután a térség országgyűlési képviselőjeként az önkormányzatok mellett az ott élő emberek segítése is a feladatom, ezért természetesen állok rendelkezésre, amennyiben a tanyafejlesztési programmal kapcsolatos kérdésekkel, ötletekkel megkeresnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában