dohánytermesztés

2021.03.11. 11:18

Rossz évet zártak a dohányosok

Harminc éve nem volt példa ilyen alacsony átlagtermésre Magyarországon.

MTI, TG

Dohányleveleket szárítanak Geszteréden

Forrás: Sipeki Péter / archív

Fotó: Sipeki Péter

– Aszály, jég, júliusi özönvíz, volt itt minden... – mondta lapunknak Szabó József, aki Geszteréd és környékén tizenhárom hektáron foglalkozik dohánnyal. – Ezek miatt nyugodtan kijelenthetem, a tavalyi évem siralmasra sikeredett. Burley dohányt termesztek, természetesen termeltetési szerződésem volt. Én mint egyéni vállakozó a Nyidoferrel álltam kapcsolatban, ők pedig az ULT-vel – fogalmazott a geszterédi gazda, akitől megtudtuk, a dohánytörés hónapjaiban, azaz júliusban, augusztusban és szeptemberben tizenhat ember dolgozott a keze alatt.

– Sajnos manapság már nem igazán éri meg a dohánnyal foglalkozni, de én olyan régóta csinálom, egészen pontosan 1982 óta, hogy már hiányozna, ha nem lenne. Van egy kis krumplim, dinnyém és almám is – tudtuk meg Szabó Józseftől, aki elmondta, drága a gáz­olaj, drágák a különböző növényvédő kemikáliák is, ezek is nagyban csökkentik az ágazat jövedelmezőségét.

– De hogy ne csak a negatívumokról beszéljünk, meg kell említenem, hogy a dohánytermesztésnek nagy szerepe van a szociális felzárkóztatásban, ugyanis olyan embereknek biztosít munkát, akiket a szakképzetlenségük miatt máshol nem tudnának alkalmazni – említette a geszterédi gazdálkodó.

Csökkenő mutatók

Termésátlagot és termésmennyiséget tekintve is rossz évet zártak 2020-ban a dohánytermelők – erősítette meg Szabó József szavait a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke. Bényei Illés elmondta, harminc éve nem volt példa ilyen alacsony átlagtermésre. Tavaly egy hektárról átlagosan 1325 kilogramm dohányt takarítottak be a termelők, ez 2018-ban és 2019-ben 1675, illetve 1617 kilogramm volt hektáronként, 2017-ben pedig a kétezret is meghaladta. Egy évvel ezelőtt 2924 hektárra kötöttek a fermentálók termeltetési szerződést a gazdákkal, a tényleges beültetett és termést adó termőterület – a premizálási rendszer miatt túlültetett területekkel együtt – összesen 3266 hektár volt, ami kevesebb a két évvel ezelőtti 3458 hektárnál. A teljes termésmennyiség 4327 tonna volt, míg 2019-ben 5590 tonnát tett ki.

A Madosz adatai szerint a virginia fajtából tavaly 2546 hektáron 3354 tonna, míg burley-ből 619 hektáron 759 tonna termett, míg 2019-ben virginiából 2553 hektáron 4453 tonna, burley-ből 573 hektáron 1058 tonna termett. A tavalyi szezonban 666 termelővel kötöttek termeltetési szerződést a feldolgozók, ez negyvenöttel kevesebb a 2019. évi adatnál.

A rossz termés okaként az időjárási körülményeket említette Bényei Illés: a palántanevelés időszakában a tartós, kemény éjszakai fagyok, a kiültetés során a rendkívüli hideg idő jelentett nehézségeket a gazdáknak, majd az ültetést követően a sok csapadék miatt járhatatlan munkaterületek hátráltatták a munkákat az ültetvényeken.

– A hosszabb ideig tapasztalható erős szél és a július második felétől kezdődő aszályos időszak egyaránt kedvezőtlenül befolyásolta a dohánylevelek érését – tette hozzá a Madosz elnöke.

MTI, TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában