Beruházás

2021.03.17. 11:30

Új üzem épül Mátészalkán

A beruházó közel hárommilliárd forintos árbevételt vállalt az önkormányzati támogatás fejében.

TG

Jelentős egészségügyi beruházásról született megállapodás január végén Mátészalkán

Forrás: az önkormányzat archívuma

– Nagy örömömre szolgál, hogy a koronavírus idején egyetlen fejlesztésről sem kellett lemondanunk vagy azt szüneteltetnünk, sőt a település helyi vállalkozásainak eddig is színes palettája még tovább bővülhet – mondta lapunknak dr. Hanusi Péter.

Mátészalka polgármestere hozzátette: tavaly, a járványhelyzet első hullámának felfutásakor derült fény arra, hogy hazánk az egészségügyi védőeszközök beszerzésének jelentős részét importból oldja meg.

Orvosi védőkesztyűk

– Az Eu-Fire Kft. beruházásában felépülhet Mátészalkán egy olyan gyártócsarnok, melyben orvosi védőkesztyűket gyártanak majd. A támogatási szerződésben húsz személy foglalkoztatását és közel hárommilliárd forintos árbevételt vállalt a cég az önkormányzati támogatás fejében. Ez nem csupán húsz család megélhetését jelenti, hanem egy új iparág meghonosodását és a város helyi adóbevételeinek növekedését – bizakodott a város polgármestere, dr. Hanusi Péter, majd áttért a Zöld Mátészalka elnevezésű önkormányzati projektjükre.

– A föld alatt bújik meg Mátészalka egyik nagy értéke, a Szatmár Kincse névre keresztelt termálvíz. A gyógyító tulajdonságait eddig is ismerhettük, és kedveljük Mátészalkán és környékén, de a termálvízben rejlő lehetőséget nem használtuk ki teljes mértékben. Ahhoz, hogy ezt a vizet a távfűtésrendszerünkben használhassuk, fúrni kellett egy kutat, ami helyileg távolabb esett a távhőközpontunktól, ahogy a városi hőalközpontokhoz is el kellett juttatnunk a feltárt termálvizet. A városban több helyen meg kellett bontani az aszfaltot, éppen ezért szeretném megköszönni a lakosság türelmét, a jövőben is igyekszünk majd folyamatosan tájékoztatást adni a munkálatok pontos helyszínéről – közölte a városvezető.

Környezetbarát energia

Dr. Hanusi Péter beszélt arról is, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal távhőtermelői működési engedélyét a közelmúltban megkapta a Geotherm Fire Kft. Az engedély birtokában hamarosan Mátészalkán is elérhető lesz a környezetbarát, geotermális energiát hasznosító távfűtési rendszer, aminek köszönhetően 1400 lakás és számos közintézmény fűtését és használati melegvíz-igényét biztosíthatják.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában