ingatlan

2021.03.03. 07:29

Vidéken is emelkednek a lakásárak

A megyeszékhely mellett a nagyobb városokban is ugrásszerű növekedés figyelhető meg.

KM

20201104 Nyíregyháza lakásfelújítás illusztráció Fotó: Dodó Ferenc DF Kelet Magyarország

Forrás: KM-archív

Fotó: DODÓ FERENC

Az elmúlt években jelentős változáson esett át a hazai ingatlanpiac, s mindez megyénket sem hagyta érintetlenül. A 2014 körüli lakáspiaci élénkülés következtében kibővült a kínálat és a kereslet is, azonban 2019 végén lassulás kezdődött, majd a koronavírus-járvány megjelenése megtorpanást eredményezett – derül ki ingatlannet.hu statisztikájából. A következő időszakra újabb élénkülést jósolnak a szakemberek, amely elsősorban a lakáspiac forgalmát érintheti. A folyamat nem csupán a megyeszékhelyen, hanem a megye legnagyobb városaiban és legnépszerűbb településein is megfigyelhető: Mátészalkán, Kisvárdán és Nyírbátorban is jelentősen emelkedtek a lakások négyzetméterárai.

Ösztönző intézkedések

A Nyíregyházán eladásra kínált lakások és családi házak átlagos négyzetméterára az idén januárban meghaladta a 330 ezer forintot, ami 2015 végéhez képest több mint 60 százalékos emelkedésnek felel meg. A nyíregyházi drágulás mértékét azonban jócskán felülmúlja a nyírbátori áremelkedés. A sárkányok földjén a 2015 végi adatokhoz képest több mint 100 százalékkal nőttek az árak a portál adatai szerint. Az erőteljes drágulás Kisvárdára is jellemző, ott a 2015 végi átlag 110 ezer forintos négyzetméterárral szemben jelenleg 220 ezer forint körül mozognak az árak.

A jövőre nézve sok még a kérdőjel, hiszen a lakóingatlanok drágulása Európa-szerte megfigyelhető, hazánkban az otthonteremtési támogatások képesek megváltoztatni a tendenciákat. A Portfolio rámutatott, az idén újból bevezetett 5 százalékos lakásáfa, a kedvező hitelezés és a moratórium miatt óriási a kereslet az ingatlanokra, de azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogyan reagál a piac, ha ezek az intézkedések kifutnak.

Az építőiparban tetten érhető szakemberhiányról már lapunk is többször beszámolt, a kivitelezők nem csupán mesterekből, sokszor segédmunkásokból is hiányt szenvednek, az igazán jó munkásokat pedig jól meg kell fizetni. A kivitelezés drágulása szintén fontos árképző, s a jövőben ez is az ingatlanárak emelkedését vonhatja maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában