mezőgazdaság

2021.04.15. 20:00

Elfagyott a kajszibarack

Málik Pálné ramocsaházi kajszibarackfáinak negyven százalékán nem lesz gyümölcs.

TG

20200326 Szeged A márciusi hó és mínuszok többnyire elvitték az éppen virágzó kajszibarack termést. Képen: András vizsgálja, és mutatja a virágban, nála a védett udvaron lesz barack. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: MW-archív

Fotó: Karnok Csaba

Országszerte jelentős károkat okoztak a csonthéjasoknál – főképp a kajsziültetvényekben – a múlt heti fagyok, derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A következő hetekben számos gyümölcsfaj virágzik, a gazdálkodók igyekeznek megóvni őket az időjárás viszontagságaitól, ugyanakkor bíznak abban, hogy nem tér vissza huzamosabb időre a fagyos idő.

Megyénkben is fagyott

– Az elmúlt napok extrém időjárása, különösen az éjszakai-hajnali fagyok országszerte károkat okoztak a csonthéjasoknál, főképp a legkorábban virágzásnak induló kajsziban, valamint az őszibarackban. Sajnos nem volt ez másképp a mi megyénkben sem – mondta lapunknak Rácz Imre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint összességében csak a következő hetekben lesz látható, hogy melyik gyümölcsfajtákban okoz és mekkora kárt az időjárás.

Málik Pálné éppen virágzó kajszibarackfáit is alaposan megviselték az elmúlt hét fagyos éjszakái.

– Százötven barackfám van, nagyjából negyven százalékán az összes virág elfagyott. Ezeken nagyon úgy néz ki, hogy egyáltalán nem lesz majd gyümölcs – mondta keserűen a ramocsaházi gazdálkodó.

– Múlt csütörtök éjjel mínusz hat fokot mértünk, az volt a legkeményebb éjszakánk. Hiába gyújtottuk be a tavalyi száraz báláinkat és füstöltünk velük, nem sokat segített. Ám ez még nem volt elég, a szilvafáimat is megcsíp­ték a mínuszok, főként a korai virágzású lepoticát. Ebből a fajtából száz fám van, itt is jelentős lesz a terméskiesésem – fogalmazott lapunknak Málik Pálné, aki nagyon elkeseredett, mert tavaly sem kímélte a gyümölcsösét a több hullámban érkező fagy.

– Sajnos évek óta így járok a gyümölcsfáimmal, az évemet a csemegekukorica és a zöldségfélék, a paradicsom, a paprika és a káposzta menti meg. Minden évben elgondolkodom azon, hogy kivágom a fákat... Eddig valahogy nem vitt rá a lélek erre a drasztikus lépésre, de ha még egy-két ilyen évem jön, nem lesz más választásom… – mondta a gazdálkodó.

Az alma megúszta

Bori Vilmos Vásárosnamény környékén gazdálkodik, közel 35 hektár gyümölcsöse van, főleg almája. Mint azt lapunk megkeresésére elmondta, almafronton közel sem olyan vészes a helyzet, mint az őszi- vagy a kajszibarack esetében.

– Ha arányaiban nézzük, százból mindössze 1-2 virág fagyott el a fáimon, szerencsére még nem volt olyan mértékű a virágzás a múlt héten, hogy komolyabb károm keletkezzen – tudtuk meg a tapasztalt gazdálkodótól, aki a Vásárosnaményi Gazdakör elnöki tisztségét is betölti. Bori Vilmost több gazdatársa felhívta a múlt héten, hogy nézzék meg közösen az almáskertjeiket.

– Szerencsére sehol sem tapasztaltuk azt, hogy jelentősebb fagykárt szenvedtek volna el az itteni gyümölcsösök. Sőt, azt mondhatom, ha az időjárás nem szól közbe, a tavalyinál jobb termés várható. Azt azért hozzáteszem, tavaly meglehetősen kevés alma termett ezen a környéken – mondta Bori Vilmos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában