Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.05.23. 20:00

Gombamód épülnek az új házak

A járvány miatt kissé megtorpantak az építkezések, de egyes települések népszerűsége töretlen.

MI, MJ

A koronavírus átmenetileg visszavetette az építkezéseket | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Török János

Érdekesen alakult a hazai lakáspiac helyzete tavaly: 2020 első felében 34 százalékkal több lakást adtak át, mint az előző év hasonló időszakában, az új engedélyek száma azonban visszaesett. Ez alapján a kivitelezésre kevésbé hatott a koronavírus-járvány, mint a lakásépítési kedvre. A KSH adatai szerint vidéken 23 százalékkal több új lakást vettek birtokba, mint egy évvel korábban.

Egyes megyénkbeli településeken viszont hihetetlen gyorsasággal készülnek az új házak, több helyen komplett utcákat építettek be.

Épül, szépül a környezet

Szekeres József, Nyírtelek polgármestere kérdésünkre elmondta, a város egyre népszerűbb a fiatalok körében, a híres nyírteleki rakéta szomszédságában számos új ingatlant húztak fel.

– Nyíregyháza közelségéből igyekeztünk minél több pozitívumot kihasználni, és sokat jelent az is, hogy a megyeszékhely áraihoz képest Nyírteleken jóval olcsóbban lehet telket vásárolni, és a nagyvárosi zsúfoltsággal sem kell számolniuk azoknak, akik a települést választják.

A kerékpárút és a 338-as elkerülő megépülése nagy lökést adott nekünk, hiszen vannak, akik itt laknak, de Nyírbátorban dolgoznak, és 40 perc alatt eljutnak a munkahelyükre.

– A közbiztonság is nagyon jó a kiépített kamerarendszernek köszönhetően – tudtuk meg a polgármestertől, aki a közeljövő terveiről is mesélt lapunknak.

– A rakéta mögötti területet korábban csak részlegesen közművesítették, de az idén az alapvető közművek mellett a csatornahálózatot is kiépítjük. Az építési kedvet a kormányzati támogatások is motiválják, mi pedig alacsonyan tartjuk a telekárakat. Azonban azt fontos kiemelni, hogy befektetési célra nem adunk telket: elvárjuk, hogy aki vásárol, az négy éven belül házat is építsen.

– A terület mellett egy jóléti tavat szeretnénk kialakítani, sétánnyal, okospadokkal. A jövőben a családok szép környezetben tölthetik el a szabadidejüket, ráadásul két telket ki is vettünk az eladó területek listájáról, ahová kislevelű hársfákat ültettünk. A tó kikotrása után fecskeszigeteket is építünk, ezáltal a szúnyogirtást is természetesen oldjuk majd meg – tette hozzá Szekeres József.

Alku nincs, licitálni lehet

Nyírpazonyban gyakorlatilag ma már nagyítóval kell keresni eladó belterületi kertet, sőt olyan lakhatásra alkalmas külterületek sincsenek, amelyek még nem népesültek volna be, tudtuk meg Dubay László polgármestertől.

– A megyeszékhely közelsége és a remek infrastruktúra miatt nagyon népszerű a nagyközség, főleg a fiatalok keresnek nálunk folyamatosan lakást vagy telket. A növekedés a kétezres évek óta töretlen, ha volt is némi hullámzás, az is inkább rövid ideig tartó stagnálást és nem a lakosságlétszám csökkenését jelenti.

Az elmúlt szűk húsz esztendő alatt közel 800-zal lettünk többen, és emiatt a helyben maradást ösztönző támogatási formáktól is elestünk. Mivel a belterületi részek szinte megteltek, most inkább sűrűbben leszünk.

– Az emberek összefognak, és az építési szabályoknak megfelelően egymásba nyitott hosszú telkeket parcelláznak fel – már a Jókai utcára is láttam ilyen terveket, azon a részen 700 négyzetméter a minimális telekméret –, megnyitva közöttük egy új magánutat. Nyitni legfeljebb a Törpésnek nevezett területen lehetne Kabalás felé az utca jobb és bal oldalán, de az első beköltöző fecskék már ott is megjelentek – hangsúlyozta a településvezető.

A koronavírus átmenetileg visszavetette az építkezéseket | Illusztráció: MW-archív

Verebélyi János, a Selyem-Ber Kft. ügyvezetője szerint az emberek tágítják a határaikat, jobb körülményeket szeretnének, ezért növekedhetett a családi házak aránya az új ingatlanok között.

– A támogatási rendszerek megteremtik minderre a lehetőséget. Akár a nyíregyházi lakása árából is hozzájuthat egy kertes házhoz, aki nem a megyeszékhely valamelyik népszerű lakóövezetét választja, hanem egy környező települést.

De azt érdemes mérlegelni, hogy bár a telek­árakban jelentős eltérések vannak, házat építeni ugyanannyiba kerül Nyíregyházán és egy kisebb településen is, de az elkészült ingatlan értéke már nem ugyanannyi.

– Fontos, hová tesszük le azt a téglát, persze vannak, akik évtizedekig ugyanott akarnak élni – hívta fel a figyelmet Verebélyi János.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában