Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.15. 20:00

Elképesztő mértékű megyei felújítás

Szabolcs-Szatmár-Beregben sorra újulnak meg a Magyar Közút üzemeltetésében lévő utak.

ltl

A megyében 2267 kilométer közúthálózat üzemeltetését, karbantartását és fenntartását végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amely komoly léptékű beruházásokat hajt végre és tervez.

Javítható deformációk

– Társaságunk törekszik a forrásokat a legmegfelelőbb helyen, a legmegfelelőbb technológia alkalmazásával felhasználni – kezdte Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető.

A közel 32 ezer km hosszú országos közúthálózaton 2010 óta összesen mintegy 5500 kilométernyi út újulhatott meg, a felújításokat a következő időszakban is kiemelt prioritással végzik el.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Óvári László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója a bokortanyáknál tartott helyszíni szemlét | Fotó: Dodó Ferenc

– Az idén Szabolcs-Szatmár-Beregben a hazai finanszírozású Magyar Falu Programban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját kivitelezésében kistelepüléseket érintő, leromlott állapotú utak nagy felületű burkolatjavítási munkáit készíti el.

A program elsősorban a mellékutak helyreállítását célozza meg – ezzel a vidék népességmegtartása szempontjából kiemelten fontos összekötő és bekötőutak rendbetételére van lehetőség.

– Az adott útvonalon a javításokat szakaszosan végezzük el. A leromlások mértékéhez, kiterjedéséhez alkalmazkodva, szükség szerint helyszínenként különböző méretű és mélységű beavatkozásokkal hajtjuk végre. Ennek a karbantartási technológiának az alkalmazásával jóval hosszabb útszakaszok állapotát lehet magasabb minőségi szintre emelni. Így megszüntethetők a kátyúk, a nyomvályúk, a nagyobb deformációk, és az út hosszirányú egyenetlensége is jelentősen javítható, egy-egy hosszabb útszakasz leromlási folyamata időben megállítható.

A beavatkozásoknak köszönhetően a megyében több mint 21 km hosszú útszakaszon javul jelentősen a burkolat. A várható költség mintegy 770 millió forint, ami közel 15 ezer tonna aszfalt bedolgozását teszi lehetővé. E program keretei között újul meg Nyíregyháza térségében a Ró­kabokor bekötőút szakasza, elkészült az Antalbokor bekötőút szakasza, a Zomboribokor bekötőút szakasza, a 4925 sz. Újfehértó–Nyíregyháza út szakasza Butyka térségében.

Tizenegymilliárd forint

A Magyar Falu Útfelújítási Programban az idén 49 útszakasz felújítását tervezik elvégezni összesen 98,7 km hosszban 11,02 milliárd forint értékben. Kilenc útszakaszon már befejeződtek a kivitelezési munkák. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium révén elrendelt projektekben tervezik meg a 471 sz. Debrecen–Mátészalka II. r. – 49. sz Rohod–Mátészalka–Csengersima II. r. főút ­körforgalmi csomópont építését, a 471 sz. Debrecen–Mátészalka II. r. főút – Mátészalka Ipari út körforgalmi csomópontjának, illetve ehhez kötődve a 471 sz. Debrecen–Mátészalka II. r. főút – Piac megközelítését biztosító osztályozós csomópont építésének kiviteli tervét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában