Mezőgazdaság

2021.06.21. 10:23

Meggy: közepes termést várnak a szakemberek

Már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben, de nagyobb mennyiségű meggy­termés csak a hét közepére várható.

NAK.hu

Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője; az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a meggyfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Két héttel később érik

Az idén a tavaszi fagyok és hűvös időjárás miatt a megszokottnál mintegy két héttel később érik a meggy, nagy mennyiségben június 25-e után várható. A szakemberek közepes mennyiségű termést prognosztizálnak, de ezt még befolyásolhatja az időjárás, illetve a termőkörzetenként eltérő terméshozam. A NAK által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen érdi bőtermő, újfehértói fürtös, debreceni bőtermő és kántorjánosi fajtákat ter­mesztenek.

A meggyültetvények száma és területe az észak-alföldi régióban a legnagyobb (5614 hektár) – azon belül döntően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 4748 hektár –, ugyanakkor itt a legkisebb az ültetvények átlagos mérete (3 hektár körüli). A betakarításra elsőként a Duna–Tisza közti területeken szokott sor kerülni, majd a legvégén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában