mennyi?!

2021.07.05. 14:00

Egekben az árak – fontos itthon tartani az építőanyagokat

A cél, hogy az értéklánc a jövőben kiegyenlítettebben működjön.

MTi, MW

Forrás: illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Az emelkedő építőanyagárak miatt hozott legújabb kormányzati intézkedések az egész építőipari értékláncban segítik a tisztánlátást – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a miniszterelnök bejelentésére reagálva az MTI-nek. Orbán Viktor múlt hét pénteken a Kossuth rádióban mondta, hogy a kormány októbertől kiviteli korlátozást rendel el építőipari termékekre. Hozzátette: részben azért szaladtak el az építőipari anyagok árai néhány terméknél, mert megnőtt az országból kivitt mennyiség. A korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, ez négy hónapig tart. Addig a kivitel esetében kötelező bejelentést és állami elővásárlási jogot vezetnek be. Megpróbáljuk Magyarországon tartani az építkezések szempontjából kulcsfontosságú anyagokat – mondta a kormányfő.

Koji László közölte, az építőanyag-ipari termékek mozgását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer segítségével ugyan nyomon tudja követni, de a mostani helyzetben főként a kritikus építőanyag-ipari termékeknél teljes körű információra van szükség az értékesítést és az árakat tekintve is. Ezt segíti, hogy a kormány kötelezővé teszi az építőanyagok kivitelének bejelentését – tette hozzá.

Mint ismert, a kormányfő azt is bejelentette: az áremelkedések megfékezéséért néhány építőanyag esetében extraprofitadót fognak bevezetni. A kavicsnál és a sódernél, de más termékeknél is megnézik a lehetőségét. Koji László jelezte: „a magyarországi építésgazdaságban kibújt egy szög a zsákból, ami azt jelzi, hogy az építőipari értékláncban döbbenetesen eltérő profitrátával, 5–35 százalék közötti kulccsal dolgoznak a cégek”.

Az elmúlt hetekben, hónapokban drasztikus áremelkedéssel találkozhattak az építtetők: néhány alapanyag ára – például a faanyagoké, az acélipari termékeké vagy épp a szigetelőanyagoké – akár meg is duplázódhatott az év elejéhez képest.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálói csoportot hozott létre, hogy kiderítse az építőipari alapanyagok drágulásának okait. A szervezet tevékenysége kiterjed a kartellgyanús tevékenységekről szóló panaszok vizsgálatára, mivel bizonyos alapanyagok piacát kevés eladó uralja, így ők könnyen megtehetik, hogy a versenyhelyzetben jellemző áraknál drágábban értékesítenek. Intézkedésre ad okot, ha az árak a költségeket tisztességtelen mértékben meghaladják, vagy az érintettek egymással egyeztetve alakítják ki azokat – közölte a versenyhivatal.

Kereslet van, az ár magas

– Az egész világon hiánycikk az építési fa, ugyanis Kína és az Egyesült Államok felvásárolja, amit csak tud – mondta lapunknak a nyíregyházi Borzsa Tüzép ügyvezetője.

Györki Ákos szerint Kanada nem ad el fát az USA-nak, ezért az amerikaiak felvásárolják azt az ukránoktól, így most egész Európában hiány van építési fából.

Kormányzati beavatkozás

Orbán Viktor kormányfő kormányzati beavatkozást ígért, mert szerinte is elfogadhatatlan, hogy a külföldi nagy cégek lenyelik a támogatásokat. A miniszterelnök egyebek mellett azt mondta: szerinte nincs rendben, hogy a kormány által adott támogatásokat az építőipari gyártók és a forgalmazók azonnal átszivattyúzzák a saját oldalukra. Ezzel lényegében a támogatások 100 százaléka nem ott landol, ahova a kormány szánta eredetileg.

– Hogy az áremelkedést számokkal is érzékeltessem: februárban 80-85 ezer forintba került egy köbméter fa, most ez 220-230 ezer forint környékén van, és szerintem itt még nincs vége, lesz még akár 300 ezer forint is az építési fa köbmétere. Az OSB lapért négyszer annyit kérnek el, mint korábban. Az otthontámogatási rendszernek és a csoknak köszönhetően megnövekedett a hazai kereslet, a hiány miatt azonban az árak az egekbe szöktek. Ez nemcsak a fára igaz, hanem a vasipari alapanyagokra is, amiknek a legfőbb felvevőpiaca szintén Kína. A kitermelés és a gyártás költsége semmit sem változott, de az anyaghiány egy óriási áremelkedést generált. A négyes ponthegesztett háló darabjának ára 4500 forintról a duplájára, 9000 forintra, míg a zártszelvény ára 4 ezer forintról 12 ezer forintra emelkedett. A hőszigeteléshez használatos kőzetgyapotból is hiány van, a polisztirol árában is bekövetkezett egy hatvanszázalékos növekedés. Ez a helyzet sem nekünk, sem a kereskedőknek, sem a beruházóknak nem jó – fogalmazott Györki Ákos, a 2006-ban alapított Borzsa Tüzép Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, ők nem változtattak az árrésükön, így gyakorlatilag a magánvásárlóik eltűntek.

Parkolópályán a projekt

A nyíregyházi székhelyű Anico Készházak Kft. időlegesen parkolópályára tett egy orosi magánberuházást a magas alapanyagárak miatt – tudtuk meg Balogh Béla ügyvezetőtől. Lapunknak elmondta: négy ikerházat, összesen nyolc lakást szerettek volna a közeljövőben egy magánberuházás keretében megépíteni a megyeszékhelyen, de elhalasztották az egész projektet.

– A falszerkezethez használt műszárított fenyőt itthonról nem tudjuk beszerezni, csak Romániából, persze a korábbi 350 eurós ártól jóval drágábban. A szigeteléshez használatos polisztirol nem kevesebb mint hatvan százalékkal lett drágább, az acél közel negyven százalékkal – erősítette meg a vállalkozó, amit mások is elmondtak lapunknak. Hozzátette: – A beszerzés ideje is kitolódott, a korábbi két hét helyett 8-10 hetet kell várnunk az alapanyagra.

Az Anico Készházak Kft. ügyvezetője mindehhez hozzáfűzte, nincsenek könnyű helyzetben, mert több dunántúli munkában is benne vannak éppen, ahol elsősorban magánszemélyeknek építenek családi házakat.

– Szerencsére itt sikerült megértetni a megrendelőinkkel azt, hogy az áremelkedés nem azt jelenti, hogy a mi profitunk nő, hanem egyszerűen „csak” óriásit emelkedtek a fa- és a vasipari alapanyagok árai – ismételte az ügyvezető, aki megjegyezte, hogy a tetőanyaghoz használt fa ára, amit egy Pest megyei tüzéptől vásárolnak, a duplájába kerül, mint korábban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában