Tiszalök

2021.07.22. 20:00

Szétrobbantják a cipőtalpat Tiszalökön

A gumilisztet eredményező technológia nagyobb teret nyit az újrahasznosításhoz.

MJ

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szakképzési törvény új szakmacsoportjainak a kiválóságait, a jövő kisiparának automatizációhoz is értő szakembereit szeretnék kinevelni Tiszalökön a Hot & Cold Therm Kft.-nél, illetve már most is ezen dolgoznak. Minderről nemrégiben írtunk, de az innovációban és a duális képzésekben is élen járó társaságról koránt sem mondtunk el mindent.

Ez a vállalkozás és a vezetői ugyanis éppen amiatt különlegesek, hogy minden újítást magukhoz ragadnak, amiben üzleti fantáziát látni, legyen szó robotizációról, okosotthonok tervezéséről vagy akár újrahasznosításról.

Kutatás és fejlesztés

Hogy mennyire érdemes figyelni rájuk, azt mi is megtapasztalhattuk.

A megyei iparkamara megyei cégek humánerőforrás-menedzsereinek szervezett üzemlátogatást, és ottjártunkkor hozzájuk csapódva a saját szemünkkel tapasztalhattuk meg – egyik ámulatból a másikba esve –, mekkora anyagi és személyi ráfordítással kezdtek egy sokoldalú vállalkozás létrehozásához, a legkülönbözőbb szolgáltatások és a már többször kiemelt szakképzés mellett különleges kutatás-fejlesztéseket is finanszírozva. Ez utóbbi kapcsán figyeltünk fel egy nagyszerű találmányukra, amit röviden csak úgy emlegetnek: komplex MBHW technológiai eljárás.

– Körülbelül öt éve szerettem bele ebbe a különleges eljárásba, ami tulajdonképpen egy magasnyomású víz­sugaras gumiőrlési technológia. GINOP-os, a vállalatok K+F+I (kutatás, fejlesztés, innováció) tevékenységeit támogató projekt keretein belül pályázatot is benyújtottunk rá, és több mint 196 millió forint értékben sikerült vissza nem térítendő támogatást szereznünk, amihez jelentős állami támogatás is társult.

Így a program összköltsége meghaladja a 350 millió forintot, amelynek a megvalósításához létrehoztunk egy különálló kutatás-fejlesztési üzemegységet, és kifejlesztettünk egy speciális gépsort

– vezette fel a témát a HCT Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Benkő Zoltán, hogy mindjárt át is adja a szót a projekt műszaki menedzselésével foglalkozó szakemberének.

Lisztfinomságú gumi

A mérnökcsaládból származó Vékony Miklósnak tulajdonképpen a szülei, az édesapja és az édesanyja kezdték el kidolgozni a technológiai módszert, amibe immár 20 évnyi kutatómunkát fektettek. Ám miután a mérnök apa az elmúlt évben elhunyt, Miklós édesanyja vitte és viszi tovább a kutatást a fiával közösen.

A különleges gépsor a mosástól a válogatásig mindent elvégez | Fotó: HCT

– Ez a technológia napjaink egyik komoly problémájára kínál magas hatékonysággal megoldást. Mint tudjuk, egyre több a világon és így hazánkban is a kidobott, elhasznált gumiabroncs, a találmány pedig ezeknek az újrahasznosítását teszi lehetővé. Egy gumiőrléses technológiáról van szó, amellyel a lisztfinomságúvá őrölt gumit ismét feldolgozható állapotba lehet hozni, méghozzá környezetbarát módon. Sokféle technológiával próbálkoztak a feladatra eddig is: van, ahol égetik, máshol lefagyasztják, és úgy őrlik-zúzzák a gumit, hogy utána aszfaltba vagy éppen teniszpályák alapjába kerülhessen.

Mi ezekkel szemben egy megközelítőleg kétezer bar nyomású vízsugárral gyakorlatilag 50–100 mikron méretűvé, lisztfinomságúvá őröljük.

– Az alapötlet egy 1956-ban Ausztráliába kivándorolt magyar mérnöktől származik, aki hazájától távol kezdett kísérletezni, de műszaki segítség hiányában lassan haladt előre vele. Később hazatért Magyarországra, s mivel a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemről ismerte az ­édesapámat, dr. Vékony Sándort, a segítségét kérte a találmány gyakorlati megvalósításához.

Folyamatos a fejlesztés

– Évekig vele dolgozott, ám amikor meghalt, a találmány édesapámra szállt, akinek sikerült – olykor más cégekkel koprodukcióban – továbbfejleszteni a technológiát, amivel nem csak a használt gumi, de a zacskóktól a cipőtalpig minden elasztikus anyag szétrobbantható. Menet közben persze voltak, akik külön útra léptek, és saját elképzeléseik szerint folytatták a kutatást.

– A mi eljárásunknak az az előnye, hogy az őrlés utáni végtermék a folyamat alatt nem melegszik fel, nem kap semmiféle vegyszert, különleges fizikai és kémiai behatásnak tehát nincs kitéve. Nem oxidálódik, nem veszít a rugalmasságából, s mivel akkora felületű, mint a hópihe, rendkívül kötőképes marad, így alapanyagként akár a kaucsuk kiváltására is felhasználható.

A remek tulajdonságai miatt az új gumitermékek gyártásánál akár 25 száza­lékban is visszahasznosítható, ami jelentős eredmény.

– Másik előnyünk az innováció, hiszen a gépeink ma már nagy sebességgel dolgoznak, rendkívül költséghatékonyan. A tervezés persze sosem zárul le, hiszen nemcsak az őrlésre használt speciális berendezéseket, hanem a szárító- és osztályozóegységként használt gépeket is ki kell fejlesztenünk, de az eljárás már így is működik – magyarázta a fiatal szak­ember.

Mindent összevéve tehát, van mire büszkének lenniük, éppen ezért Vékony Miklós ma már azon fáradozik, hogy a technológiát szélesebb körben is hasznosíthassák, megmutatva azt a nagyvilágnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában