Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.07.09. 11:30

Zúgolódnak a meggyesgazdák – alacsony felvásárlási árakkal indul a szezon

Dr. Takács Ferenc bizakodik: a keresleti piac felhúzhatja az árakat.

Fotó: Pusztai Sándor

Javában tart az idei meggyszüret, az érdi bőtermő betakarításával már végeztek a gazdák. A szakemberek, gazdálkodók szerint a kánikula mellett a munkaerőhiány is nehezíti a betakarítást, ráadásul az induló árak is alacsonyabbak a tavalyinál. Dr. Takács Ferenc szerint 180-190 forinttal indult a piac, ami miatt zúgolódnak is a megyei gazdák, hiszen tavaly 230-250 forintos áron kelt el a termés.

– Látva az aszály miatti méretproblémákat, elképzelhető, hogy a keresleti piac a szezon végére felhúzza majd egy kicsit az árakat – bizakodott a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

A meggyszezon az érdi jubileum betakarításával június közepén kezdődött, ami azonban kis mennyiségeket jelent, döntően frisspiaci értékesítéssel. Az érdi bőtermő ára a nettó 175–190 forint/kilogramm szinten tartja magát a szezonkezdet óta (első osztályú áru, feldolgozóba beszállítva) – olvasható a FruitVeB szakmaközi szervezet hét eleji, legfrissebb meggypiaci elemzésében. Azt írják, a szakemberek jelentős problémát látnak a gyümölcsméretek alakulásában, ami inkább lefelé korrigálhatja a korábban prognosztizált közepes termést.

Két hét csúszásban

– Szinte minden fajta két héttel később ért be, ezért csúszott a szüret, ami okozott némi zavart a meggypiacon – fogalmazott lapunknak dr. Takács Ferenc, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

A szakember a felvásárlási árakról elmondta: 180-190 forinttal indult a piac, ami miatt, érthető módon, zúgolódnak is a megyei gazdák, hiszen tavaly 230-250 forintos áron kelt el a meggy.

– Az első termésbecslések után sokan nagy termést prognosztizáltak, de a virágzáskori hideg, esős időjárás nem kedvezett a meggyvirágok termékenyülésének, így már jól látszik, hogy kisebb termésünk lesz a tavalyinál. Látva az érési periódus időjárását, az aszály miatti méretproblémákat, elképzelhető, hogy a keresleti piac a szezon végére felhúzza majd egy kicsit az árakat – bizakodott dr. Takács Ferenc.

Hozzátette, az érdi bőtermő betakarítása befejeződött, a hét végén kezdődik a különböző fürtös fajták szedése. Az újfehértói kutatóintézet tudományos főmunkatársa szerint a szüretet jelentősen nehezíti a kánikula, ebben a hőségben rendkívül megterhelő a munkásoknak az egész napos fizikai munka.

– Emiatt is nehézkes elég embert találni a szedéshez, nem beszélve az antraknózis nevű gombabetegségről, ami akár a termés 60-80 százalékában is okozhat minőségi romlást – tudtuk meg dr. Takács Ferenctől.

Kereslet és kínálat

– A meggy esetében a felvásárlási árainkat a napi kereslet-kínálat határozza meg, ma például, minőségtől és mérettől függően 170 és 190 forint közt vesszük át a meggy kilóját – mondta lapunknak csütörtökön Zsoldos Marianna, a tyukodi székhelyű Szatmári Konzervgyár ügyvezetője, aki elárulta, vannak szerződött, nagyüzemi partnereik, illetve vásárolnak meggyet a környező települések kistermelőitől is.

Zsoldos Marianna kiemelte, szeretnének ők is olyan árakkal dolgozni, amik stabilak és kiszámíthatók a meggypiac összes szereplője számára.

– Az üzemünkben legyártott meggykonzerveket két csatornán értékesítjük: egy részüket a nagyobb áruházláncok veszik meg, egy részüket pedig a különböző gasztro- és sütőipari cégek – fogalmazott a Szatmári Konzervgyár ügyvezetője, aki hozzátette, fontos számukra a gyümölcs minősége, ne legyen ütődött vagy kukacos, de a méret is lényeges szempont.

– A cigánymeggyet például nem vesszük át, mert kicsi, mi csak a húsz milliméter átmérő fölött vásároljuk fel a meggyet – árulta el Zsoldos Marianna.

170 forintról indult

Keczkó Péter 200 forint plusz áfa körüli összegért tudta értékesíteni a meggyet, de csak a nagy mennyiségre tekintettel kapott kedvezőbb árat – tudtuk meg csütörtök délután a Nagycserkesz határában gazdálkodó férfitől. Hozzátette, ő is 170 forintról indult, de a felvásárlók látták, hogy az előzetes várakozásokhoz képest kevesebb lesz az idén a ­meggy, ezért lassacskán elkezdték emelni az áraikat.

– Most fejeztük be az érdi bőtermő szedését, itt tökéletes volt a méret és a minőség, jó lett a gyümölcs sav- és cukortartalma. Az újfehértói fürtösnél azonban már most látszik, hogy a mérettel gondok lesznek – említette a húsz hektáron gazdálkodó Keczkó Péter, aki szerint nemcsak az időjárás befolyásolja a leszedett termés mennyiségét, hanem a munkaerőhiány is.

– Úgy néz ki, hogy visszaálltunk a Covid előtti szintre, nem lehet megbízható embert találni a szürethez, sajnos, ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam… – fogalmazott a nagycserkeszi gazdálkodó.

Borítókép: Keczkó Péter nagycserkeszi kertjében csütörtökön géppel rázták a meggyet | Fotó: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában