Agrometeorológia

2021.08.19. 07:00

A kártevőknek kedvezett az idő

Sokfelé jelentős még mindig a kukoricabogár, az atkák és egyes gyümölcsmolyok kártétele.

KM

Kukoricabogár

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

A sokéves átlag feletti tartományba tért vissza a hőmérséklet augusztus második hetére, a fokozatos melegedés mellé az időszak elején és legvégén érkezett némi csapadék – tájékoztatta lapunkat a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési Szolgáltató Központja.

Heves zivatarok

Közleményük szerint a hét első napja sokfelé záporokkal, heves zivatarokkal indult, a szélviharokkal érkező hűvösebb levegőben mérsékelt maradt a nappali felmelegedés. A továbbiakban egyre többfelé érte el a hőmérséklet csúcsértéke a 30 fokot, majd a hét végére többfelé mérhettünk 35 foknál is melegebbet. A már jelentősen hosszabbodó éjszakáknak köszönhetően a hajnali órák 12–17 fokos hőmérséklete mindenütt frissülést hozott, a meleg így jóval kevésbé hatott terhelően az élő szervezetekre.

A meleg, jobbára száraz időben ismét kedveztek a környezeti feltételek a kártevők szaporodásának és táplálkozásának. A poloskák szívogatása egyre nagyobb területen és egyre többféle kultúrában okozott károkat, sokfelé jelentős még mindig a kukoricabogár, az atkák és egyes gyümölcsmolyok kártétele.

A napi párolgás 4-5 milliméter körül alakult az időszak nagy részében, gyorsan száradt tehát tovább talajaink felső, művelt rétege. A hét elején a megye északnyugati felében hullott 10-15 milliméter csapadék, másutt 5 milliméter körüli összegeket mérhettünk. Újabb záporok, zivatarok a hét legvégén érkeztek a térségbe, ekkor újra az északnyugati tájak kaptak 5-8 milliméter közötti mennyiségeket, miközben keleten, délkeleten jellemzően 5 milliméter alatt maradt a friss csapadékösszeg.

Nőtt a vízdeficit

A megye nyugati és északi tájain kevésbé okoz gondot a csapadék hiánya, de általánosan elmondható, hogy az 1 méter mélységű szelvény vízdeficitje nagy területen nőtt 120-130 milliméter fölé. A középtávú kilátások szerint még többszöri felmelegedéssel számolhatunk, s a nyár hátralévő részében nagyobbrészt a sokévi átlag feletti hőmérséklet várható. A csapadék továbbra is nagy bizonytalansága, egyenlőtlen területi eloszlása miatt így még a közepesen vízigényes kultúrákban is létfontosságú maradhat a rendszeres, nagyobb volumenű öntözés a térségben.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában