méhészet

2021.08.10. 11:26

Kulcspozícióban a hazai méhészet

A tárcavezető szerint át kell strukturálni a méhészek bevételét.

KM

Nagy István agrárminiszter szerint jár a megkülönböztetett figyelem a méhészeknek

Fotó: Pelsőczy Csaba

– A magyar méhészek tudása, illetve felelőssége, a méhcsaládokkal végzett tevékenység a sikeres mezőgazdaság alapja, kulcsa, és ezért jár nekik a megkülönböztetett figyelem – közölte az agrárminiszter szombaton Jászberényben.

Köszönet a kitartásért

Nagy István a 33. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó megnyitóján az agrártárca beszámolója szerint azt mondta: köszönet illeti a magyar méhésztársadalmat az elmúlt egy év nehézségei, a koronavírus okozta járvány és az időjárási körülmények ellenére tanúsított helytállásért, hiszen a méhészek a beporzás biztosításával és a méztermeléssel olyan nagy szolgálatot tettek a magyar mezőgazdaságnak, ami pénzben nem kifejezhető. A magyar méhészek megmutatták, mire képesek, ezért mindent el kell követni annak érdekében, hogy folytathassák tevékenységüket – fogalmazott a tárcavezető, jelezve: Magyarországon ennek érdekében a méhésztársadalom kapott először teljes körű adómentességet.

Nagy István rámutatott: Európa-szerte elöregedőben van a méhésztársadalom, maga a méztermelés mint gazdasági tevékenység pedig önmagában „nehezen áll meg a lábán”. Ezekből pedig az következik, hogy veszélyben van a beporzás – tette hozzá. A statisztikák szerint ugyan nő a méhcsaládok száma, de az agrárminiszter úgy látja, ez vészjelzés, a méhészek ugyanis 20 évvel ezelőtti bevételeik elérése érdekében emelik a méhcsaládok számát.

Nagy a különbség

A tárcavezető azt mondta, a magyar mezőgazdaság kulcsa kerül veszélybe, ha már nem nyújt megélhetést a méhészet, éppen ezért át kell strukturálni a méhészek bevételét: a jövőben nem a méztermelést kell figyelembe venni, hanem a beporzásban végzett tevékenységet. A kettő között nagy különbség van, de a biztos és kiszámítható jövő érdekében, illetve hogy az agrárium egyéb szereplői is megnyugtató módon tudjanak tervezni, biztonságban kell tudni a méhcsaládokat és a méhészeket – tette hozzá Nagy István. KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában