Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.15. 20:00

Mennyit adnak idén Szabolcs aranyáért?

„Az iparágunkat a járvány nagyon súlyosan érintette.”

TG

A hazai almatermést 550 ezer tonna környékére becsülik a szakemberek | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Mártonfai Dénes

– A korai fajták már érnek az ország almáskertjében, azaz megyénkben, egyre sürgetőbb a gazdálkodóknak az, hogy tisztában legyenek az idei felvásárlási árakkal. Bár a hatályos jogszabályok értelmében a feldolgozók már megkötötték a termeltetési szerződéseket az állandó beszállítóiknak számító megyei termesztőkkel, de azokba a kontraktusokba csak egy jelzésértékű, minimális ár lett beírva – kezdte az almaszüret előtti helyzetértékelését Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Mint a szakember hozzátette, a kamara megyei vezetése már a nyár elején élénk egyeztetéseket folytatott mind a hazai, mind pedig a lengyel almatermesztőket összefogó szervezetekkel. A szezon előtti várakozásairól Rácz Imre kamarai elnök mellett egy megyei gazdálkodó és egy helyi feldolgozóüzem vezetője is beszélt lapunknak.

– Egy, a megyénkben feldolgozóüzemet működtető és országos viszonylatban is jelentős piaci szereplőnek számító cég korábbi bejelentése alapján az ipari feldolgozásra szánt alma felvásárlási szezonja az idén augusztus 16-án indul. A nyár elején megkötött termeltetési szerződésekben szereplő minimális árnál jelenleg valamivel magasabb, 25 forintos induló árról van információnk, ehhez az összeghez még jön a kompenzációs felár, az úgynevezett „Re fajtakör” esetében pedig a szokásos plusz 2 forintos árkiegészítést is megadja a cég.

A hazai almatermést 550 ezer tonna környékére becsülik a szakemberek | Illusztráció: MW-archív

– A bioalmánál 35 forintos felvásárlási árral indítják a szezont, bár annak a kezdő időpontját még nem jelentették be. Ezeket az árakat akkor fizetik ki, ha a termesztő a feldolgozó telephelyére beszállítja a gyümölcsöt – mondta el szerkesztőségünknek Rácz Imre, aki szerint az, hogy az induló ár magasabb a szerződésben rögzített minimális árnál, önmagában jó iránynak tekinthető, de ez a felvásárlási szint csak a legextenzívebb művelést folyató és a családi munkaerőre alapozó termelők esetében biztosíthat nyereséget.

– Számításaink szerint azoknak a gazdálkodóknak azonban, akik majd napszámost foglalkoztatnak a kertjeikben, és távolabbról viszik be az almát a feldolgozóhoz, ez az ár csak az önköltséget fedezi. Ezért is sajnálatos, hogy míg hazánk betartotta az uniós előírásokat, és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat tiltó uniós szabályokat átültettük a hazai jogalkotásba, addig ennek az előírásnak több EU-s ország nem tett eleget.

– Ennek a problémának a megfelelő rendezéséért már hosszú ideje lobbizik az agrárkamara megyei vezetése, aminek eredményeként a magyar kormányzat segítségével, az ügy az uniós döntéshozók asztalára került – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Rácz Imre hozzátette, a napokban tárgyaltak a megyei kormányhivatal és a kormányhivatal munkaügyi főosztályának vezetőivel arról, hogy adminisztratív módon segíthessék a betakarítási munkálatokat.

Bővítik a préskapacitást

– Üzemünkben jelenleg még csak az éves karbantartási munkákat végezzük, valamint a préskapacitás bővítésén dolgozunk – kezdte Kovács Károly György. A mátészalkai ESZAT Kft. ügyvezetője elmondta, terveik szerint az almaszezon kezdetére, mely most a szokottnál később kezdődik, készen állnak majd a felvásárlásra.

– A jogszabályi előírások miatt a feldolgozni kívánt gyümölcsmennyiség 60 százalékára már a szezon előtt előszerződéssel kellett rendelkeznünk. Ezeket megkötöttük, ebben egy minimálár van rögzítve, de biztosítva van a lehetősége annak is, hogy magasabb áron vegyük át az almát. Ez a termelők érdekeit szolgálja – emelte ki az ügyvezető.

Kovács Károly György elmondta, a szakmaközi szervezetek, illetve a saját felméréseik alapján is egy normál szezont várnak, ez mennyiségben kifejezve 520–550 ezer tonnás országos almatermést jelenthet.

– Az iparágunkat a járvány nagyon súlyosan érintette, hiszen az európai szintű lezárások a HoReCa szektort (a vendéglátóipar egyik szegmense, ami a szállodákra, az éttermekre és a kávéházakra fókuszál, a szerk.) szinte teljesen ellehetetlenítette, ez pedig kihatással volt az üdítőital-fogyasztásra is – fogalmazott az ESZAT ügyvezetője.

Jó termésre számít

Köszönhetően a gondos előkészületeknek, a növényvédelmi feladatok és a metszés precíz elvégzésének, a vásárosnaményi Kiss Imre jó termést prognosztizál. Mint azt a negyvenhárom esztendős gazdálkodó lapunknak elmondta, 12 hektáron termeszt almát, hagyományos (idared, champion, golden) fajtákkal is foglalkozik, de emellett Re fajtái is vannak.

– Tíz éve „almázom”, jó kilátásokkal vágok neki az idei szezonnak. Nekem is van termeltetési szerződésem az itteni feldolgozóval, mégpedig a minimálárra, 16 forintra. Ennél azért jobb árakban reménykedem, tegnapelőtt azt hallottam, hogy 25 forinttal indul meg a vásárosnaményi feldolgozóüzem, emellett ad plusz 2 forintot a Re fajtákért. Annyiban vagyok jobb helyzetben a legtöbb megyei gazdálkodótól, hogy nekem nem kell más településre átvinnem a gyümölcsömet, az Austria Juice ugyanis itt van helyben – fogalmazott a Bereg kapujában élő Kiss Imre, akitől megtudtuk, a szedésbe besegít neki a rokonság, a szezonban legfeljebb 1-2 napszámost kell majd felfogadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában