Fényeslitke

2021.08.06. 14:38

Óriási ipari terület a terminál szomszédságában

Ahogy arról korábban beszámoltunk, néhány hónapja megkezdődött a normál és a széles nyomtávú iparvágányok találkozási pontjához tervezett terminál kialakítása Fényeslitkén, ami a tervek szerint 2022 első negyedévében készülhet el. A munkálatok jó ütemben haladnak, s pénteken újabb nagyszabású fejlesztésekről tájékoztatták a településen a sajtó képviselőit.

Fotó: Pusztai Sándor

Fényeslitkén a jövőben egy ipari és technológiai parkot alakítanak ki a terminál szomszédságában fekvő mintegy 300 hektáros területen. A beruházó és az önkormányzat pénteken írta alá az erről szóló megállapodást. Az eseményen jelen volt dr. Seszták Miklós kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója és Mártha Mihály Tibor, polgármester.

Több lépcsőben haladnak

A vezérigazgató elmondta, a beruházás bővítéséhez első lépésként módosítani kell a településszerkezeti és -rendezési tervet, hogy megépülhessen az új ipari park.

– Az ipari park mérete jelenleg 145 hektár, ebből 85-öt foglal el az intermodális terminál. A szabad fejlesztési terület is bőven kínál lehetőséget a befektetőknek, de a jövőben arra lesz szükség, hogy önálló fejlesztési területen telepedhessenek meg a cégek. Régebben gondot jelentett, hogy hiányos volt az infrastruktúra, és a beruházók nem várták ki, amíg minden feltétel kiépül – tájékoztatott a vezérigazgató, hozzátéve, a parkot három lépcsőben bővítik.

– Az első körben 100 hektárral gyarapszik az ipari és technológiai park, s az igényeknek megfelelően a további lépcsőkben újabb 100-100 hektárral egészítjük ki. A beruházások végére a teljes ipari terület meghaladja a 400 hektárt, mindez teljes infrastruktúrával és beépíthetőséggel várja majd a befektetőket. A név is beszédes, a technológiai és ipari park elnevezés arra utal, hogy nem csupán raktározási tevékenységet szeretnénk a területen, hanem összeszerelő üzemek, alkatrészgyárak meghonosodását is várjuk a fejlesztéstől – tudatta Tálosi János.

Dr. Seszták Miklós kiemelte, egy évtizede tették le az ipari park alapkövét, de sokat vártak az első komoly befektetőre.

„Zölden” gondolkodnak

– A cégek nem voltak elégedettek a park fejlettségével, és mire az önkormányzat felépítette az általuk kért infrastruktúrát, a befektető továbbállt. Az East-West szerencsére nem ezzel a hozzáállással dolgozik, látta a területben rejlő potenciált, s pótolta a hiányosságokat. Az épülő ipari parkban egy kiváló alap infrastruktúrát építenek ki, ami vonzó lesz a cégeknek. Úgy vélem, az igazi fejlődést csak ilyen hozzáállással lehet elérni – hangsúlyozta dr. Seszták Miklós.

– A vállalat nagyon átgondolt beruházást hozott a településre, és ami különösen fontos: „zölden” gondolkodnak – ezt már Mártha Mihály Tibor polgármester árulta el lapunknak. – Zöld felületeket alakítanak ki, a komplexum energiaellátását napelempark biztosítja majd, sőt a gépkocsipark is elektromos járművekből áll. A terminál a jövő generációjának is lehetőséget kínál: munkahelyeket teremt, ezáltal elősegíti, hogy a fiatalok a településen maradjanak. Egyre többen költöznek be hozzánk, s ez a tendencia reményeink szerint tovább erősödik – tekintett a jövőbe a polgármester.

További részletek a Kelet-Magyarország holnapi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában