mezőgazdaság

2021.08.04. 20:00

Termésrekordok – lezárult az idei aratás

A gazdák munkáját a csapadékos ősz és a hideg tavasz nehezítette.

20210715 Nárai Őszi árpa Aratás, Képen: kombájn Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Cseh Gábor

A szántóföldi növények jó hozamai ellensúlyozták a termőterület csökkenését, az őszi búza és az őszi árpa aratása termésátlagrekorddal zárult.

A magyar gazdák 1,5 millió hektáron 8 millió tonna terményt takarítottak be – így összegezte a lezárult aratási szezont a szaktárca államtitkára, akinek szavaival egybecseng az agrárgazdasági kamara megyei elnökének értékelése. Rácz Imre elmondta: megyénkben az idei aratás problémamentes volt, a munkáknak az időjárás is kedvezett.

A gazdák hozzáértésén és az idén tavasztól a kalászosok számára kedvező időjáráson túl a csapadékosra fordult őszi időjárás miatt későn elvetett, gyenge állományú táblák tavaszi kiszántásának (kukoricával, napraforgóval bevetésének) is köszönhető, hogy az országos értékelés, ami szerint „hozamrekordokkal zárult az idei aratás”, megyénkről is elmondható.

Jelentős a kereslet

Az egyes szántóföldi növénykultúrák területcsökkenését valamelyest kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke a megyei aratásra (piros)pontot tevő értekezlet után kedden.

Rácz Imre regionális értékelése mondhatni egybecseng az Agrárminisztériuméval, amelynek államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn hangsúlyozta: a szántóföldi növények jó országos hozamai ellensúlyozták a termőterület csökkenését, az őszi búza és az őszi árpa aratása termésátlagrekorddal zárult. Feldman Zsolt közölte, hogy a magyar gazdák 1,5 millió hektáron 8 millió tonna terményt takarítottak be. A termelők munkáját a csapadékos ősz és a hideg tavasz nehezítette, az aratás 2-3 hetet késett. Az elmúlt hónapokban az időjárás 180 ezer hektáron okozott károkat, a szántóföldi növényeket főleg az aszály és a belvíz károsította – tette hozzá, azt is megemlítve, hogy a gabona iránti kereslet jelentős, és a mostani árszintek várhatóan a következő hónapokban is fennmaradnak, a piaci viszonyok tehát kedveznek a termelőknek.

Zökkenőmentes aratás

A NAK megyei elnöke érthető büszkeséggel sorolta az idei aratás szabolcs-szatmár-beregi terméseredményeit. Az őszi árpa az 1314 hektár betakarított terület átlagában 5,7 tonna termést adott. Az őszi búza vetésekor kedvezőtlenek voltak a feltételek, így számos helyen nem, vagy csak erősen megkésve, kényszermegoldásokat alkalmazva tudtak vetni a gazdák. Szerencsére e siralmasan kelt vetéseket – más kultúrák hasonlóan gyöngén mutató vetéseivel együtt, összesen 6000 hektárt – tavasszal kitárcsázták, így ezek a „kiselejtezett” táblák nem rontották le a jók eredményét.

A búza összességében 18 874 hektáron 5,8 tonna termést adott, amire büszkék lehetünk.

A rozs közel 3 ezer hektáros terület átlagában – végül 0,2 tonna/hektárral meghaladva az előzetes becslést – 2,9 tonnát termett. Hasonlóan túlteljesített megyénk legfontosabb abraktakarmánya, a tritikálé, amely az előzetesen becsült 3,9 helyett 4,2 tonnát adott hektáronként. A glutén- érzékenyek táplálkozásában is fontos szerepet játszó zabot az idén már több mint 1700 hektáron termelték megyénkben, mintegy 3,3 tonna termést adott hektáronként, miként bő 4 ezer hektáron termett az őszi káposztarepce is – sorolta a NAK megyei elnöke.

Rácz Imre a most lezárult nyári betakarítási szezont összegezve elmondta: az idei aratás problémamentes volt. Az időjárás kedvező, talán még túl meleg is volt, leginkább a kenyérnek való szemeknek. Egy rövid csapadékos időszak volt csupán a szezon közepén, de ez a legkevésbé sem volt baj, mert ahogy mondani szokták: „Ha az aratást nem zavarja meg az eső, akkor azt a kukorica sínyli meg.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában