Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.08.31. 07:16

Visszavonható a bejelentés

A valótlan kárbejelentések szankciókat vonhatnak maguk után.

TG

20210823 Győrasszonyfa Kukorica helyzetet mutatja, ​Valiczkó Szabolcs családi gazdálkodó. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföl

Forrás: MW-archív

Fotó: Huszár Gábor

– A megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályának tájékoztatása szerint az utóbbi hetekben a hozzájuk beérkezett kárbejelentések száma megduplázódott, 13 500 hektárról 28 000 hektárra nőtt a bejelentett területek nagysága – mondta lapunknak Rácz Imre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerint elsősorban az aszállyal összefüggő bejelentések száma emelkedett meg, ami betudható a kedvezőtlen időjárási tényezőknek.

Szankcióval járhat

– Az azóta eltelt időszakban a megye több térségében is 100–130 milliméter közti csapadékmennyiség esett, ezért a folyamatos ügyintézés megkönnyítése és a feleslegesen elvégzett szemlék elkerülésének érdekében fel szeretném hívni a megye gazdálkodóinak a figyelmét arra, hogy lehetőségük van a már korábban megtett kárbejelentések visszavonására, illetve azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a valótlan kárbejelentések szankciókat vonhatnak maguk után – nyomatékosított Rácz Imre.

– Sok olyan kárbejelentés érkezik a hivatalhoz, melyek nem állják meg a helyüket, s ezeket a helyszíni ellenőrzések lefolytatása után nem tudják elfogadni a szakemberek. Azt tudni kell, hogy az indokolatlan bejelentések (mégsem érte akkora fagy- vagy belvízhatás a növényzetet, mint amekkorát a káresemény észlelésekor a gazdálkodó feltételezett) miatt növekednek az adminisztrációs terhek, lassul az adatfeldolgozás, hosszabb lesz az ügyintézés – tette hozzá a NAK megyei elnöke.

A kárbejelentések visszavonásához szükséges nyomtatványok a kormányhivatal honlapján érhetőek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában