digitalizáció

2021.09.27. 07:00

Az agráriumban is hódít a digitális technológia

Manapság egyre több szektorban végzik robotok a gyártási munkát.

TG

A robotok képesek összehangoltan, szimultán végezni a dolgukat

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Fotó: Fehér Gábor

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az innováció és a digitalizáció jelentőségéről, illetve a negyedik ipari forradalom a jelenre és a közeljövőre gyakorolt hatásairól rendeztek szakmai fórumot a megyei kereskedelmi és iparkamara nyíregyházi székházában a napokban.

Alkatrészeket hegesztenek

A lézeres rendszerek fejlesztésével és gyártásával, ipari vágással, hegesztéssel és lézeres feliratozással foglalkozó Lasram ügyvezetője, Kreisz István előadásában rámutatott: manapság egyre több szektorban végzik robotok a gyártási munkát, elég csak az autóiparra gondolni. A szakember példaként az esztergomi Suzuki-gyárat említette, ahol Kawasaki robotok festik a gépjárművek karosszériáját, vagy hegesztik az alkatrészeket.

– A robotok képesek összehangoltan, szimultán végezni a dolgukat, teszik ezt gyorsan és rugalmasan, konstans minőségben – mondta az ügyvezető, aki hozzátette, a gépek a fejlett képfeldolgozó-rendszerük segítségével, az alkatrészeken található vonalkódok leolvasásával választják ki a megfelelő algoritmust a munkavégzéshez.

– A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk – idézte Steven Kotler tudományos író és Peter H. Diamandis jövőkutató könyvének címét előadása végén Kreisz István.

– Mi abban próbálunk segíteni a vállalkozásoknak, miként használják a mesterséges intelligenciát annak érdekében, hogy csökkenthessék a kiadásaikat és növelhessék a bevételeiket, a különböző digitális megoldásokat hogyan ültessék a gyakorlatba – ezt már Balogh Endre, a ­Lexunit ügyvezetője mondta az iparkamara konferenciáján. A szakember hozzátette, először szeretik megismerni a cég működését, ezután tudják azonosítani az esetleges problémákat, amiken javítani lehet. Ha ez megtörtént, elvégeznek egy értékelést, hoznak egy döntést, amit igyekeznek megvalósítani.

Segítség a gazdáknak

– A digitális megoldásokat a mezőgazdaságban is hasznosítani lehet. Volt olyan megrendelőnk, aki azt kérte, csináljunk egy programot, amivel meg lehet számolni a karámban tartózkodó sertések számát, de létezik már olyan műholdas technológiára épülő rendszer is, ami megmondja, milyen fejlettségi állapotban van az adott növényfaj, vagy mekkora kár keletkezett a vihar után az állományban – sorolta a lehetőségeket Balogh Endre.

A 3DEE Technologies Hungary Kft. képviseletében Eszes Mihály ügyvezető beszélt a 3D-s nyomtatásban rejlő lehetőségekről. Kiemelte, 2017 és 2022 közt megduplázódott a 3D-s nyomtatás piaca, 3,5 milliárd euróról 7 milliárd euróra. Hogy mennyire változó a technológia felhasználási köre, elmondta, a szakmai fórum előtt éppen a nyírbátori Unilevernél értékesített egy FDM nyomtatót, míg ezzel egy időben az egyik kollégája egy verőcei cukrászüzemben adott el egyet.

– Én magam is a koronavírus alatti időszakban döbbentem rá arra, hogy ennek a szegmensnek igenis van létjogosultsága, a különböző CNC és fémmegmunkáló cégeknek lettünk a konkurenciája azzal, hogy gyorsan és jó minőségben tudunk legyártani különféle alkatrészeket – fogalmazott Eszes Mihály ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában