mezőgazdaság

2021.09.22. 07:00

Elindult az őszi betakarítás

A napraforgó vetésterülete tavalyhoz képest csökkent a megyénkben.

TG

20201006 Őcsény Őcsényben megkezdtek a kukorica betakarítását a földekről. Reizer József gépkezelő kombájnnal szedi a kukoricát a határban. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Forrás: illusztráció/MW-archív

Fotó: Makovics Kornél

Elkezdődött az őszi betakarítás, ennek apropóján egy aktuális helyzetjelentést kértünk Rácz Imrétől. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke lapunknak elmondta, az augusztus vége és a szeptember eleje csapadékban nagyon szegény volt, ami az őszi betakarítású növények érésére kedvezően hatott, igaz, nem segítette a repce és a korai kalászosok vetését, illetve a megfelelő minőségű talaj-előkészítést, valamint a burgonya betakarítását.

Aszályos időjárás

Rácz Imre külön-külön értékelte az egyes növényfajok betakarítási fokát a megyei betakarítási koordinációs bizottság múlt heti, legfrissebb jelentése alapján. Tájékoztatása szerint a napraforgó vetésterülete tavalyhoz képest csökkent (48.047 hektár), erre az évre jellemző aszályos időjárás miatt az állományok vegyes képet mutatnak. A terméskilátások 1,5-4 tonna/hektár között mozognak, a legutolsó termésbecslés szerint megyei átlagban 2,9 tonna/hektárra számíthatunk.

– Több helyen látszanak időjárási károk, belvízfoltok, a jég és a vihar is nyomot hagyott a megyei állományokban. Nagyjából másfél hete a próbavágásokkal elkezdődött a betakarítás, eddig még csak néhány száz hektárt vágtak le a gazdák, a realizált hozam (2,98 tonna/hektár) kicsit jobb az előzetes várakozásoktól, a minőséget nézve viszont még érdemi adatok nem állnak rendelkezésünkre. A felvásárlási árak 160-180 ezer forint/tonna körül indultak – mondta a NAK megyei elnöke.

Rácz Imre hozzátette, a kukorica idei vetésterülete az előző évihez képest jelentősen nőtt (106.382 hektár). Az állományok a csapadékhiány és a meleg miatt elmaradtak a fejlődésben, az első csövek kisebbek, a második csövek is csak ritkábban jelentek meg, aszálykárok szinte mindenhol láthatóak.

– Az utolsó termésbecslés adatai alapján a tavalyihoz képest gyengébb évet várunk, 8 tonna/hektár körüli átlaggal, bár azért meg kell jegyezni, hogy elő fognak fordulni 12-14 tonna/hektáros táblák is, de nem ez lesz a jellemző. A kukorica érdemi betakarítása még nem indult be, a termés érése elkezdődött, ennek a folyamatnak a jelenlegi időjárás nagyon kedvez – tájékoztatott a megyei elnök, majd elmondta, a várható induló felvásárlási ár 60-70 ezer forint/tonna.

Apróbb a krumpli

– A burgonya vetésterülete ismét visszaállt a korábbi szintre (1.075 hektár), a várható termésátlag 10-30 tonna/hektár közötti szórást mutat. A burgonyára sem hatott kedvezően az időjárás, igen jelentős aszálykárok látszanak. A betakarítást a vetésterület több mint húsz százalékán végezték el, eddig 20,7 tonna/hektár hozamot realizáltak a gazdák. A betakarított gumók lényegesen apróbbak a kívánatostól, jelenleg 100 ezer forint/tonna körül mozog az ár – fogalmazott Rácz Imre, aki a cukorrépával zárta helyzetértékelését. Eszerint a növény termesztése teljes egészében Tiszavasvári és térségében koncentrálódik, de a korábbi évek 300-500 hektáros területnagyságához képest már csak 97 hektáron. A hozam várhatóan 65-80 tonna/hektár között alakulhat, a megkérdezett termelők egy jó közepes évre számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában