2021.09.08. 11:59
Előnyös lenne a több és friss hazai sertéshús
Az agrárkamara szerint követendő lehet a németországi példa.
A NAK szeretné, ha minél több hazai sertéshús kerülne az üzletekbe
Forrás: Illusztráció / Sipeki Péter
Fotó: Sipeki Péter
A hazai élelmiszer-ellátási lánc szereplőinek és a fogyasztóknak is előnyös lenne, ha Magyarországon csak magyar előállítású friss sertéshúst árulnának. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) példamutatónak tartja a német REWE cégcsoport bejelentését, miszerint németországi üzleteiben 2022 nyaráig 95 százalékra növelné a teljes mértékben német eredetű friss sertéshús arányát.
Átalakítják a kínálatot
A NAK felhívja a Magyarországon jelen lévő kiskereskedelmi áruházláncok figyelmét, hogy kövessék ezt a példát, és friss sertéshúskínálatukat akár teljes mértékben a Magyarországon hizlalt és levágott sertések húsára alapozzák. A REWE Csoport, Németország második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi lánca – amelynek tagja a Penny Market is – bejelentette, hogy 2022 nyaráig úgy szeretné átalakítani a konvencionális gazdálkodásból származó friss sertéshús kínálatát, hogy annak 95 százaléka német eredetű legyen: a malacok fialtatásától kezdve a felnevelésükön, a hizlaláson, a vágáson át egészen a feldolgozásig mind az öt folyamatnak Németországban kell megtörténnie. A Magyarországon működő kiskereskedelmi áruházláncok hasonló lépése nemcsak a magyar sertéságazatot erősítené, de a hazai szigorú állategészségügyi és higiéniai szabályozások és hatósági ellenőrzések révén a fogyasztók számára nagyobb biztonságot, a kiemelkedően jó minőségű hazai gabonára alapozott takarmányozás miatt magasabb érzékszervi minőséget is garantálna.