Agrometeorológia

2021.09.27. 20:00

Ez vár az őszi vetésre Szabolcs-Szatmár-Beregben

Száraz, főként eleinte a megszokottnál több fokkal hidegebb idő jellemezte az elmúlt hét időjárását.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kontinens északi és keleti területein fejlődő ciklonok hátoldalán szokatlanul hűvös légtömeg árasztotta el térségünket. A nappali csúcsértékek mindenütt 20 – néhol 15 – fok alatt maradtak, s a hajnalok csípős hideget hoztak. Napkelte idejére általában 5-8°C közé hűlt a levegő, azonban több ízben és többfelé mérhettünk plusz 1- plusz 3 fokos hideget 2 méteres műszerszinten is, mely a mélyebb fekvésű, szélvédett körzetekben már a talaj menti fagyok lehetőségét is magában hordozta.

A nyugalomba jutott hideg levegő utánpótlása hamar megszűnt, így a hét második felében újra enyhült az idő: a minimumokban mindez kevésbé tűnhetett fel, hiszen a legalacsonyabb érték mindvégig 10 fok alatt maradt, a délutáni órákra viszont egyre kellemesebbé vált a hőmérséklet.

A hét utolsó napjain a megye legnagyobb részén a 25°C-ot meghaladta a csúcsérték, azaz klimatológiai értelemben is nyári napokat jegyezhettünk fel. A napi középérték lassanként ismét 15 fok fölé kúszott, ám dacára a viszonylag magas, az átlagot 15-20%-kal meghaladó napfényes óraszámnak és a nyugodt, csendes időnek, az időszak12-14°C körüli középhőmérséklete mintegy 1,5-2,5 fokkal elmaradt a sokéves átlagtól.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása szeptember negyedik hetében (Záhony)

Az elmúlt héten elérkezett őszi napéjegyenlőségtől kezdve az éjszakák hossza ismét meghaladja a 12 órát, s a napmagasság is csupán a március közepinek felel meg. Míg a derült, napsütéses kora délutáni órákban nyárias hőérzet alakult ki, napnyugta tájára gyorsan hűlt a levegő, s olykor őszies párafoltok is megjelentek már az esti órákban.

A hűvös éjszakák nagyobb relatív nedvességéből a vegetáció még képes meríteni, egyúttal a betakarításra váró napraforgó, kukorica száradása is lassabb, még ha az enyhe nappali órákban tekintélyes mennyiségű vizet is adnak le a magvak. A talaj felszíni rétegei ugyancsak részesülnek a harmat nedvességéből, melyre a szárazsággal küzdő déli tájakon nagy szükség is van az őszi kalászosok talajelőkészítési munkáihoz és a már sokfelé a talajban lévő repce magjainak csírázásához.

Csapadékból azonban kevés hullott az elmúlt héten: a heti összeg sehol sem érte el az 5 mm-t, a déli-délnyugati tájakon maradt a szárazág, míg északon, keleten optimális a talaj nedvességi állapota a művelt rétegben.

A vetőágy hőmérséklete 13-16 fok közötti, mely tökéletes a gyors csírázáshoz, ha tehát a legfrissebb számításoknak megfelelő, átlagos körüli csapadékösszeg megérkezik térségünkbe a következő 5-10 nap során, az őszi vetések csírázása és kezdeti fejlődése problémamentes lehet a mélyebb rétegek jelentős vízhiánya ellenére is.

Debreceni Egyetem – MÉK,

Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában