Nyíregyháza

2021.09.11. 09:46

Késett a törés, ám jó a minőség

Az idei Virginia dohányok felvásárlását augusztus végén kezdte meg az ULT Magyarország Kft.

GB

Ebben az évben 180 szerződött termelő partnerüktől mintegy 2600 tonna dohány felvásárlásával számol az ismert nemzetközi integrátor cég.

– Ez a reális becslés alapján beváltandó, szárított dohánylevél egy kicsivel több, mint a szerződött mennyiség, ami a jó agronómiai gyakorlatnak, a megfelelően és időben elvégzett agrotechnikai munkáknak, valamint a júliusi bőséges csapadéknak köszönhető – tájékoztatta a Kelet-Magyarországot Fekete Tibor ügyvezető, a cég agronómiai igazgatója. – A most folyó betakarítási munkák időben két héttel megcsúsztak. Ennek oka, hogy az ültetvényekben később indult a növények táp­anyagfelvétele, ráadásul a dohánytörés munkálataihoz egyre nehezebben érhető el a kézi munkaerő. Jelenleg a dohánytermelők a legmeghatározóbb szezonális foglalkoztatók megyénkben a gyümölcstermesztő gazdák mellett. Dohánytermelőink mindent megtesznek annak érdekében, hogy az első őszi fagyokig a teljes termésüket maradéktalanul betakarítsák – tette hozzá Fekete Tibor.

Az agronómiai igazgató az eddigi felvásárlási tapasztalatokról elmondta, örömmel jelentheti, hogy jó az idei termés minősége. Kiemelte azt is, hogy az ULT Magyarország Kft. korábbi gyakorlatának megfelelően a szerződéses feltételek alapján minden megtermelt dohányt felvásárol, és az értékesített többletdohányok után mennyiségi felárat fizet.

Fenntartható alapok

Fekete Tibor a felvásárolt dohány további sorsáról szólva elmondta, feldolgozásuk novemberben indul el a Universal Europe cégcsoport olaszországi feldolgozóüzemében, majd a fermentált dohányt a nemzetközi piacon értékesítik. Megnyugtató az ágazat hazai képviselőinek, hogy az elmúlt évek kitartó munkája eredményeként a nemzetközi piacon stabil a kereslet a magyar dohányok iránt.

– Az ULT Magyarország Kft. részéről a hosszú távon biztosított értékesítési piaccal, a többéves termesztési szerződéseinkkel és a termesztéshez biztosított korrekt feltételekkel kívánjuk megteremteni a fenntartható dohánytermesztés alapjait Magyarországon, melyben kiemelkedő és alapvető szerepe van a dohánytermesztéshez kapcsolódó foglalkoztatási támogatásnak – fejezte be a kft. ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában