Nagykálló

2021.09.30. 17:13

Őszköszöntő almanapon járt az agrárminiszter

Magyarország almatermése egy átlagos évben 500-600 ezer tonna között alakul.

TG

Harmadik alkalommal szervezett őszköszöntő szabolcsi almanapot a megyei kormányhivatal és a Nagykálló-Tész Kft., a rendezvénynek az idén is Bölcskei György nagykállói telephelye adott otthont. Az eseményre meghívást kapott dr. Nagy István agrárminiszter is.

– Magyarország almatermése egy átlagos évben 500-600 ezer tonna közötti, de az elmúlt 15 évben a 170 és 780 ezer tonna között ingadozott. Tavaly az időjárás, különösen a tavaszi fagyok drasztikus kiesést okoztak a hazai termésben, aminek következtében hozzávetőlegesen 400 ezer tonna alma termett Magyarországon. Ennek megoszlása 270 ezer tonna ipari alma és 130 ezer tonna étkezési alma volt – szolgált előző évi számadatokkal az agrárminiszter, aki elmondta, ez a csütörtök „a hálaadás napjaként” szerepelt a naptárában.

– Hálás vagyok, hogy itthon lehetek, és hálás vagyok, hogy segíthetem a szabolcsi alma piacra jutását és népszerűsítését – fogalmazott az újfehértói származású agárminiszter. Dr. Nagy István beszédében kiemelte: a kormány az elmúlt öt évben arra is figyelt, hogy az ültetvénytelepítési program keretében minél több hazai almaültetvény újulhasson meg.

– Ez a megye nehezen ereszti az embert. Én itthon vagyok, és ez nagyon jó érzés. A homokon élő fák is valahol mélyen gyökereznek azért, hogy talpon maradhassanak. Valahogy így vagyunk ezzel mi is – beszélt szűkebb pátriájához fűződő viszonyáról dr. Nagy István, majd kitért az almatermesztés technológiai kérdéseire.

– Az elmúlt években célul tűztük ki a mezőgazdaság klímaállóvá tételét. Ezt a természet okozta károk csökkentésével és a rendelkezésre álló természeti erőforrások fenntartható kezelésével kívánjuk elérni – mondta a Nagykállóban megrendezett őszköszöntő szabolcsi almanapon az agárminiszter. Dr. Nagy István kiemelte, az egyik legfőbb céljuk, hogy csökkentsék a klímaváltozásból és a természeti károkból fakadó termelési kockázatokat, mert az nem normális, hogy a hazai termésmennyiség ennyire ingadozó legyen.

– Ez azt jelenti, hogy a termelésbiztonság, a termelékenység és a piaci versenyképesség növelése csak a termesztési technológia fejlesztésével valósítható meg. Arra törekszünk, hogy a magyar almatermesztés jobban igazodjon a piac igényeihez, ezzel növelve versenyképességét és az ehhez hozzájáruló termesztéstechnológia színvonalát, legyen szó akár a csepegtető-rendszeres öntözésről vagy a jéghálókról – mondta dr. Nagy István.

Hozzátette, a Vidékfejlesztési Program pályázatainak keretében 885 hektár új ültetvény telepítése valósulhat meg, és örömmel látja, hogy a kertészeti üzemek megújítására Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből több, mint 770 termelő pályázott.

– Ennek azért is nagy a jelentősége, mert a szabolcsi alma a magyar agrárgazdaság emblematikus gyümölcse, a hazai gyümölcstermesztés fontos terméke. Beltartalmi értékei alapján a legharmonikusabb és legkiegyensúlyozottabb összetételű gyümölcs. Ezért is biztatom a magyar vásárlókat, hogy vegyenek magyar almát, szabolcsi almát – nyomatékosított az agrártárca vezetője, és emlékeztetett, hogy ez az almanap egyben egy jótékonysági esemény is.

– Az emberi törékenység egyedülálló módon képes összekapcsolni a nemzedékeket, s ez a törékenység a karitatív tevékenységünk alapja. Fontosnak tartom, hogy a magunk lehetőségeihez mérten segítsünk a rászorultakon, a gyerekeken és családokon – tette hozzá az agrárminiszter.

– Köszönet a házigazdáknak, Bölcskei Györgynek és a megyei kormányhivatalnak ezért a mai napért – ezt már dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője mondta.

– Én a szabolcsi alma nagykövetének vallom magam, mert amikor a barátaimhoz megyek, mindig viszek magammal szabolcsi almát. Jó érzés látni az örömöt és a csillogást a vendéglátóim szemében, mikor átveszik tőlem az ajándékot. Azt szeretném, hogy ezt a csillogást még sokáig láthassam a barátaim szemében, ehhez pedig az kell, hogy a szabolcsi almatermesztőknek legyen munkájuk. A szabolcsi alma egy olyan érték, amit küldetés szolgálni – mondta dr. Simon Miklós.

– Örülök, hogy egy éves kihagyás után újra itt lehetünk – köszöntötte az almanap vendégeit Román István kormánymegbízott. A megyei kormányhivatal vezetője arra buzdította a hallgatóságot, hogy mindenki váljon az alma nagykövetévé.

– Erre a napra egy kiadványt is készítettünk Almárium címmel. Ebben benne van minden fontos tudnivaló az almáról, olvashatóak benne különféle receptek, a gyümölcs megyei története, kulturális vonatkozása – sorolta Román István.

A hivatalos köszöntők után az almanap vendégei „munkáskesztyűt húztak” és a Nagykálló-Tész almaültetvényében hozzáláttak az almaszürethez – a leszedett almát rászoruló gyerekek étkeztetésére ajánlották fel a szervezők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában