Csenger

2021.10.26. 11:30

Fagyvédelem a kertekben – drága mulatság

A csengeri fórumon a védekezés gyakorlati lehetőségeiről is tájékoztatást kaptak a gazdák.

TG

Szakmai napot tartott a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a közelmúltban Csengerben. A fagy elleni védekezést a fókuszba állító fórum első előadójaként Kelemen Péter, a FruitVeB alelnöke beszélt a hamarosan megnyíló tavaszi fagykár megelőzését támogató pályázatról. Ennek keretében a gazdák olyan fejlesztéseket valósíthatnak meg, melyek nagyban csökkenthetik a fagy okozta terméskiesés kockázatát, ezzel javítva a termésbiztonságot és növelve a termelékenységet. A pályázat rendelkezésre álló keretösszege 5 milliárd forint, amelyből pályázóként a maximálisan lehívható, vissza nem térítendő összeg 100 millió forint.

Éghajlati viszonyok

A szakmai nap második előadója Kovács Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa volt, aki szólt a hazánkra jellemző éghajlati és meteorológiai viszonyokról, valamint a tavaszi fagyok előfordulási gyakoriságáról. Bemutatta a Magyarországon tapasztalható fagytípusokat, időjárási anomáliákat, a klímaváltozás következményeit, illetve az elkövetkező években várható további klimatikus hatásokat. Ilyen például a téli középhőmérséklet várható emelkedése, vagy az egyre gyakoribb tavaszi „hidegbetörés”. Dr. Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet intézetvezetője, a FruitVeB elnöke a tavaszi fagyok elleni védekezés elméleti és gyakorlati hátteréről, az egyes fagyvédelmi technológiák jellemzőiről tartott előadást. Kiemelte, hogy a tavaszi fagyok ellen tökéletes védekezési technológia nincs, mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, de az tény, hogy a hatékony fagyvédekezés drága: gazdaságos fagyvédelemre csak olyan ültetvényekben van esély, amelyek legalább 3 millió forint áruértéket produkálnak hektáronként.

Dr. Apáti Ferenc tájékoztatója után egy hosszabb szünet következett, amely remek alkalmat biztosított arra, hogy a szakmai napra érkezők elbeszélgethessenek a kiállítókkal, illetve új ismeretségeket köthessenek egymással. A szünet után újabb előadások következtek a fagyvédelem témakörében. Itt a különböző technológiákat gyártó és forgalmazó cégek adtak betekintést a kínálatukba, beszéltek termékeik hatékonyságáról, alkalmazásuk előnyeiről, technológiai vívmányaikról, illetve természetesen azok telepítési feltételeiről és költségeiről is.

Gyakorlati bemutató

A szakemberek bemutatták a függőleges áramú légkeverőket, a telepített és mobil szélgépeket, a korona alatti és feletti öntözéses rendszereket, illetve fagyvédelmi kályhákat és vontatható fagyvédelmi gépeket is. A csengeri rendezvény utolsó, fakultatív programjaként többen autóba szálltak, és Apáti László családi gazdaságába látogattak, ahol gyakorlatban, működés közben mutattak be egy telepített szélgépet.

Borítókép: A fagy elleni védekezés különféle technológiáival is megismerkedhettek a csengeri fórum résztvevői | Fotó: Kákos Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában