pénz

2021.10.12. 13:00

Fejlődik a fintech-szektor

A bankoknak öt másodpercen belül teljesíteniük kell a 30 ezer euró alatti megbízásokat.

KM

Kedvező a magyarországi környezet a pénzügyi technológiai (fintech) cégek növekedéséhez, ami hozzájárulhat a kormány azon céljának eléréséhez, hogy 2030-ra az elektronikus fizetések aránya elérje az 50 százalékot – jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Madridban.

A tárcavezető a Fintech üzleti delegációval és a spanyol vállalati partnerek képviselőivel találkozott, akiknek bemutatta, hogy több kormányzati intézkedés is segíti a szektor fejlődését Magyarországon.

Szijjártó Péter egyebek mellett arról számolt be, hogy bevezették az azonnali fizetési rendszert, amelynek értelmében a pénzintézeteknek öt másodpercen belül teljesíteniük kell a 30 ezer euró alatti tranzakciós megbízásokat, hétköznap és hétvégén egyaránt. Példaként említette azt is, hogy a koronavírus-járvány alatt háromszorosára, 5000-ről 15 000 forintra emelték a PIN-kód nélkül is engedélyezett, érintéses fizetési kártyás vásárlások összeghatárát.

Online pénztárgép

Közölte, hogy kötelezővé tették az online pénztárgép használatát alapvetően minden üzlet számára, s a hatályos törvények alapján így nagyjából 50-60 ezer boltban biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét is, ami máris jelentősen csökkentette a készpénzes fizetések volumenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában