Tejtermelés

2021.10.12. 07:09

Nehéz helyzetben a termelők

A tejtermelés szűkített önköltsége fél éven belül 15-20 forinttal is növekedhet.

KM

20210707 Szentgalosker A 36-38 Celsius fokos, júliusi időjárás nemcsak az embereket, de a haszonállatokat is próbára teszi. Óriási ventilátorokkal, vízpermettel hűtik a somogyi teheneket, hogy ne essen vissza a tejtermelés a nagy hőségben. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Hazai viszonylatban a tejtermelők számára mind az erősödő infláció, mind az inputköltségek – különösen a takarmányozás – drasztikus növekedése nap mint nap igen súlyos kihívást jelent – tájékoztatta lapunkat a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Közleményükben azt írják, az elmúlt egy évben a tejtermelés során felmerülő költségek ilyen mértékű, gyors és kíméletlen emelkedésére még nem volt példa.

Drága a takarmány

– A tejtermelők szerint mára már szinte lehetetlen megbízható állatgondozót és fejőházi munkaerőt is találni, olyat, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő nehéz feladatokat. A jövő évre is áthúzódó, folyamatos és kétszámjegyű ipari energiaár és egyéb költségnövekedésről (szennyvíz, elektromos áram, víz, fuvardíj, alkatrész, tisztítószerek, vegyszerek, mű­trágya, gyógyszer, munkaruházat stb.) számolnak be a tejtermelő tagjaink. A helyzet olyan súlyos, hogy egyre többen döntenek vagy döntöttek arról, hogy tehenészetüket és az állatállományukat csökkentik vagy felszámolják, amely rövid és középtávon előrevetíti az állatállomány és a tejtermelés csökkenését. A takarmányárak történelmi magasságokban vannak. A gabona drágulása mellett a fehérjehordozók ára is drasztikusan emelkedett, és áruhiány is tapasztalható a takarmánypiacokon. Az emelkedő tejönköltségek és az elképesztő ütemben növekvő építőanyagárak miatt a szarvasmarhatelepek korszerűsítése, az állattartó telepek fejlesztésének és megújításának támogatása céljából elnyert pályázatok jelentős része biztosan nem fog megvalósulni, mivel a jelen és a közeljövő gazdasági racionalitásai ezt nem teszik lehetővé. A nyerstejár az inputköltségek drasztikus változása miatt már az idén sem tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Piaci elemzések azt mutatják, hogy a tejtermelés szűkített önköltsége fél éven belül 15-20 forinttal is növekedhet megtermelttejkilogrammonként, ami azt jelenti, hogy az átlag önköltség 125 forint/kilogramm ár fölé emelkedik. A jelenlegi felvásárlási átlagár 110 forint/kilogramm. A helyzet súlyos, azonnali cselekvést követel! – áll a szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Bortítókép: Az ágazatban egyre növekednek az inputköltségek | Illusztráció: MW-Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában