Támogatás

2021.10.18. 11:00

Támogatás vidéki kisboltok nyitására

KM

Tavaly év végén közel 116 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, ez a szám a 2015. véginél csaknem 18 ezerrel kevesebb – derül ki a KSH adataiból. A statisztikák szerint elsősorban a nem élelmiszertermékeket forgalmazó üzletek száma esett vissza. Ugyanakkor az élelmiszert árusító és a vegyes üzletek 2015-ös, 42,3 ezres állománya 2020 végére 12 százalékkal 37,4 ezerre csökkent. Leginkább a ruházati ­szaküzletek (4 ezerrel), valamint az egyéb iparcikkeket árusító szaküzletek (3 ezerrel) száma mérséklődött, előbbieké négy-, utóbbiaké háromezerrel.

Ez ellen lép fel a Magyar Falu Program egyik eleme, melynek köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a falusi kisboltokat érintő támogatás első eredményeit ismertetve elmondta, mintegy 5,6 milliárd forint támogatást fizetnek ki a következő hetekben, hónapokban az alapvető élelmiszereket és vegyi árukat árusító új boltok nyitására. A kisboltok egyfajta közösségi térként is funkcionálhatnak, és vény nélkül kapható gyógyszereket is lehet majd bennük vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában