Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.03. 20:00

Csak egy dolog ára csökkent az idén, de az jelentősen

A nagycserkeszi Penta TÉSZ vezetője meglehetősen borúsan látja a megyei almatermesztés jelenét.

TG

Az almatermesztés sok embernek ad munkát a megyében | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Sipeki Péter

– Mint TÉSZ- vezető, nap mint nap szembesülök azzal, milyen méltánytalan módon bánnak velünk, almatermesztőkkel – osztotta meg az almapiaci helyzettel kapcsolatos érzéseit közösségi oldalán Keczkó Péter, a nagycserkeszi Penta TÉSZ vezetője.

Immunisak lettek?

– Minden túlzás nélkül szeretném a gazdák nehéz helyzetére felhívni a figyelmet. Immunisak lettünk a költségek robbanásszerű emelkedésére, már tudjuk, hogy ha szerda és péntek, akkor üzemanyagár-emelkedés. Csak egy dolog ára csökkent az idén, mégpedig az almáé, de az jelentősen – erősítette meg lapunknak a közösségi médiában leírtakat Keczkó Péter. Szerinte a termesztők már az elégedetlenkedésbe belefáradtak.

Az almatermesztés sok embernek ad munkát a megyében | Illusztráció: MW-archív

– Bő tíz éve még együtt tüntettünk, volt összefogás. Mára az elégedetlenség is kifáradt, szerintem az érdekvédelmi szervezetek is látják, hogy ez az út nem vezet tovább. Csak a tisztán látás miatt: a teherautónk a léüzemben kénytelen volt négy órát várakozni. A sofőr nettó órabére kétezer forint, ami a járulékokkal már háromezer forint. A négy óra alatt 12 ezer forint többletkiadásunk keletkezett, ami körülbelül 500 kilogramm alma nettó értéke. Nem a szállítási költsége, hanem a teljes ára. Vagyis a 250 mázsa almából 5 mázsa ára arra ment el, hogy várjon az üzem előtt a teherautónk.

– A szántóföldi növények esetében a tavalyi magas árak még tovább emelkedtek, míg az alma esetében a tavalyi termelői árak lényegesen csökkentek az ipari almánál és az étkezésinél is. És a legfájóbb, hogy a multinacionális üzemek magyarországi képviselőinél is vannak számológépek, ők is tudják, hogy ennyiből nem lehet termelni. Nekik is új munkahely után kell nézniük, ha a következő gyár is elköltözik Ukrajnába vagy Moldáviába.

– A vásárlóknak pedig irreálisan magas árakat kell fizetniük a boltokban. De ez a kesergés kései, mert a tagjaink sok kert esetében döntöttek a kivágásról. Lehet, hogy jobb is így, ha a piacgazdaság ilyen, a mi hibánk a versenyképtelenség. Nehéz ezt belátni, de senkinek nem fogunk hiányozni, a málnatermelőkért sem gyújtottak őrtüzeket annak idején. Egyszerűen egy korszak véget ért – vélekedik a jelenlegi helyzetről Keczkó Péter, a nagycserkeszi Penta TÉSZ vezetője.

Sok megyei termelő bízik a jövőben

Nem minden megyei almatermesztő olyan sötéten látja a jövőt, mint a Penta TÉSZ vezetője.

Vannak, akik bizakodnak – az a 770 megyei termelő mindenképpen, akik kertészeti üzemek megújítására adtak be pályázatot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből – erről október elején Nagykállóban, az őszköszöntő szabolcsi almanapon beszélt dr. Nagy István agrárminiszter. Ez, illetve az Újfehértón épülő Szabolcsi Alma Centrum is azt az érzést erősítheti a megyei gazdálkodókban, hogy érdemes hosszabb távon almater­mesztéssel foglalkozni ebben a régióban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában