Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.09. 20:00

Fontos határidő közeleg a termelők számára

A hónap végéig nyújthatóak be a Magyar Államkincstárhoz a kérelmek.

KM

Az igazoltan károsult gazdák 2022. március végéig kapják meg a kárenyhítő juttatást

Fotó: KM-Archív

Az idén bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek november 30-ig nyújthatóak be – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

Elektronikus úton

Rácz Imrétől megtudtuk, a károsult termelők 2021-ben is a megszokott módon, elektronikus úton tudják november elejétől benyújtani a kérelmüket a Magyar Államkincstár erre szolgáló internetes felületén. A kérelmet a benyújtási határidőn belül többször is be lehet nyújtani, aktualizálni, de a kincstár és az agrárkár-megállapító szerv a november 30-án, 24:00 óráig utolsóként benyújtott kérelmet veszi figyelembe. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemről legkésőbb 2022. március végéig születik döntés és az igazoltan károsult gazdák eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást.

A kérelemben a növénykultúra tárgyévi és referencia hozamértéke a megadott referenciaárak felhasználásával állapítható meg. Azon növénykultúrák esetén, amelyeknél a referenciaár mellett az ársávot is megadták, a számításhoz a referenciaártól eltérő, az ársávba eső és számlával, illetve termeltetési szerződéssel igazolt ár is használható – hívja fel a figyelmet a NAK megyei elnöke. Rácz Imre hozzátette, ha egy növénykultúrára vonatkozóan a termelőnek nem áll rendelkezésre a referencia-időszak valamelyik évére saját hozamadat, akkor a referenciahozam meghatározásához a most közzétett 2016–2020. évi átlaghozam-adatok használhatóak fel.

A 2016–2020. évi átlaghozam-adatok mellett a 2021. évi átlaghozam-adatok is elérhetőek, amely utóbbiakat kizárólag akkor kell alkalmazni a kérelemben, ha a termelőnek azért nem áll rendelkezésre az idei évi saját hozamadata, mert a növénykultúra betakarítási szintje nem haladja még meg az 50 százalékot. A referencia-időszak közzétett referenciaárait és átlaghozam-adatait az Agrárminisztérium adott esetben felülvizsgálhatja – például a végleges KSH adatok alapján. A felülvizsgált és ennek keretében módosult referenciaadatok csak a tárgyévi kárenyhítő juttatás szempontjából relevánsak és nem jogosítja fel a termelőt a korábbi kárenyhítő juttatás iránti kérelmének utólagos módosítására.

Így állapítják meg

Rácz Imre beszélt a juttatás mértékének megállapításáról is. Eszerint a kárenyhítő juttatás alapját a tárgyévi hozamérték és a referencia hozamérték különbsége, azaz a hozamérték-csökkenés (termelésiérték-kiesés) jelenti. A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80 százalékáig terjedhet, amennyiben a károsult gazda rendelkezik megfelelő mezőgazdasági biztosítással. A mezőgazdasági termelő ugyanakkor a neki járó kárenyhítő juttatás felére jogosult, amennyiben az üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére kiterjedően – az adott kár­enyhítési évre vonatkozóan – nem kötött az adott növénykultúrára jellemző aszály, belvíz, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz, tavaszi fagy, őszi fagy, téli fagy vagy vihar káreseményre kiterjedő hatályú mezőgazdasági biztosítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában