Mezőgazdaság

2021.11.11. 11:30

Hamarosan véget ér a szezon

A megyében 87 659 hektárról már betakarították a gazdálkodók a kukoricát.

TG­

20211021 Nyírbogát fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Nagy teljesítményű géppel aratja a kukoricát Erdős József családi gazdálkodó Nyírbogáton.

Forrás: Illusztráció / Dodó Ferenc / archív

Fotó: DODÓ FERENC

A kukorica idei vetésterülete jelentősen nőtt a tavalyihoz képest, megyénkben 106 382 hektárról takarítják be a gazdálkodók. Az állományok a csapadékhiányos, és az enyhe időjárás hatására a fejlődésben elmaradtak, az első csövek kisebbek lettek, néhol hiányosan termékenyültek meg, a második csövek pedig ritkábban jelentek meg a töveken. Az aszály hatásai szinte mindenhol láthatóak voltak a megyében – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatósága.

Tavalyitól gyengébb

Az utolsó termésbecslés adatai alapján a tavalyihoz képest gyengébb évet várhatunk, 8 tonna/hektáros átlaggal. Az érdemi betakarítás a termés érésével, száradásával halad előre, aminek az eddigi időjárás nagyon kedvezett. A táblák vegyes képet mutatnak, egyes helyeken beérettek, más helyen még sok zöld levél volt található az elmúlt hetekben. Jelen állás szerint várhatóan az aratás még a hónap közepéig eltart.

Az induló felvásárlási ár 70-80 ezer forint/tonna körül mozgott, majd 85 ezer forintra emelkedett, és elérte a 95 ezer forintot is, de az utóbbi héten jelentősen visszaesett. A szárítás költségei – a jelentős gáz- és energiaár-­változás miatt – drasztikusan növekedtek. A gazdák kivárják a jobb betakarítási nedvességet, emiatt is húzódik a szezon. A november 8-ai adatok szerint a megyei 106 382 hektár 82,4 százalékát, azaz 87 659 hektárt már betakarítottak a gazdálkodók. A megyei termésátlag megközelíti a 8 tonna/hektárt, az eddigi össztermés pedig 674 185 tonna.

Erdős János huszonöt éve foglalkozik kukoricával, Nyírbogát környékén harminc hektáron termeszti a növényt. Mint azt lapunknak elmondta, az idei termése a mennyiséget tekintve közepes lesz, 8 tonna/hektár.

Magas önköltség

– Van még napraforgóm és tritikálém, a búza sajnos ezen a környéken nem terem meg – tette hozzá. Erdős Jánostól megtudtuk, a kukorica felvásárlási ára most 83 ezer forint környékén mozog, ami rossz­nak nem nevezhető, bár a szezon elején 90 ezerről indult az ár. Ami a nyírbogáti gazdálkodó szerint fejfájásra adhat okot, az a borzasztóan magas műtrágyaár, illetve a vetőmaghiány. – Az üzemanyagár is az egekben, adalékanyagból is hiány van, világszinten emelkedik a gáz ára, ezek hosszabb távon nehezítik a dolgunkat. Sajnos a termésem nedvességtartalma is igen magas lett, és a szárítás költségei is folyamatosan nőnek – mondta Erdős János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában