Bérek

2021.11.08. 17:30

Két és fél millió embert érint a januári emelés!

Több pénz marad a dolgozók zsebében.

TG

Az emelés több mint 2,5 millió munkavállalót érint

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Ahogy arról korábban beszámoltunk, jelentős előrelépést ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma: a felek a napokban a legfőbb pontokban kompromisszumra jutottak, a minimálbér így 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól.

A megállapodás értelmében a foglalkoztatók megfelelő ellentételezését éves szinten több mint 660 milliárd forint összértékű adócsökkentés szolgálhatja, a megtakarítást a hazai vállalkozások bérfejlesztésre fordíthatják.

Támogatják az intézkedést

Lapunk megkereste Lénárt Krisztiánt, a nyíregyházi Eissmann Automotive Hungaria Kft. gazdasági vezetőjét, akit arra kértünk, értékelje a bérmegállapodást.

– A minimálbér és a szakmunkás-bérminimum jövő évi emelése a cégünk teljes fizikai munkavállalói állományát érinti közvetve vagy közvetlenül. Az intézkedést mi magunk is támogatjuk, és azt is ki kell emelnünk, hogy a „szocho” csökkentésére is nagy szükség volt ahhoz, hogy a versenyképességünket megőrizhessük – mondta el lapunk érdeklődésére a cég gazdasági vezetője. Lénárt Krisztián hozzátette, a cég jövő évi büdzséjét is a megállapodás fényében tervezték.

A gazdasági vezető azt is elmondta, hogy minden fizikai munkás bére emelkedni fog, de a fizetések közötti különbségeket, azok arányait a jövőben is szeretnék megtartani, hogy a motivációs erő megmaradjon.

Érzékenyen érintheti a céget

– Néhány héttel ezelőtt a televízióban néztem a németországi kancellárjelöltek vitáját, és az egyik legfontosabb téma a minimálbér mértéke volt. Ez tehát ott is központi politikai kérdés, az összeg a büdzsétől, azon belül is az adóbevételek mértékétől függ. Valószínűleg nálunk is így jött létre a megállapodás, véleményem szerint helyesen – nyilatkozta lapunknak Terdik János, a Termaschinen Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Hozzátette, az emelés okozhat társadalmi feszültséget a költségvetési szférában és versenyszférában dolgozók között.

– Társaságunkat a garantált szakmunkásbér változása érzékenyen érintheti, mert a brutális világpiaci acélár és az energiaárak emelkedése mellett a bérek növekedésével és annak adóvonzatával együtt elveszíthetjük a versenyképességünket. A jövő évre már nagyobb terhelésre számítunk a német piacról. Az idei és a remélhető jövő évi szerződések teljesítése szempontjából a szakképzett munkaerő hiánya okozza a legnagyobb gondot, de a garantált szakmunkás-bérminimum emelésével sem látunk esélyt a szakképzett munkaerő pótlására.

– Társaságunknál a minimálbér-változás egy, míg a szakmunkásbérminimum-változás kilenc alkalmazottat érint, a cég statisztikai létszáma pedig jelenleg tizenöt. Létszámbővítésre, így növekedésre sem látok reális esélyt a közeljövőben – mondta lapunknak Terdik János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában