Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.11.06. 20:00

„Zöldebb” lakások épülhetnek – Íme a részletek!

Akár 70 millió forintot is lehet igényelni energiatakarékos lakás építésére vagy vásárlására.

TG

A Zöld Otthon Program során megépülő lakásoknak meg kell felelniük bizonyos energetikai feltételeknek

Fotó: Illusztráció: Mw-Archív

Az új lakások piacának, ezen belül a lakásépítéseknek adhat újabb lendületet az október elején elindult Zöld Otthon Program, amelynek keretében kedvezményes, maximum 2,5 százalékos, végig fix kamatozású, legfeljebb 70 millió forintos lakáshitelt lehet igényelni energiatakarékos, új lakóingatlan építésére vagy vásárlására Magyarországon. A program már az indulás utáni napokban fokozta az érdeklődést az új lakóingatlanok, az iker-, a sor- és a családi házak, valamint a lakások iránt, igaz, a kereslet ezen a piacon amúgy is erősödött az idén – tájékoztatta lapunkat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, a gyermekek száma már nem előírás a hiteligénylők számára, a csok igénylők pedig a hitel egy részét kamatmentesen fizethetik.

Körképünkben egy energetikai szakember, egy megyei építőipari cég vezetője és egy pénzügyi tanácsadó iroda munkatársa beszélt a Zöld Otthon Program részleteiről.

Több megrendelőre számítunk a jövőben, ugyanis a piacon most ez a legjobb hitelkonstrukció

– fogalmazott lapunknak Balogh Béla. Az Anico Készházak Kft. ügyvezetője hozzátette, számukra a változó feltételek nem okoznak különösebb kihívást, mert már eddig is az energiahatékonyságra törekedtek, így építenek évek óta.

– A Zöld Otthon Program előírásainak megfelelve minimum BB energetikai besorolásúnak kell lennie az új épületnek, valamint legfeljebb 90 kWh/négyzetméter/év energiafelhasználása lehet. Ezt valamilyen megújuló energiával, napelemmel, hőszivattyúval érhetjük el. A mi esetünkben nem jelent nagy változást ez a „zöld” megfelelés, mert az utóbbi években már szinte minden házunkra tettünk fel napelemet, illetve építettünk be hőszivattyús rendszert is – tudtuk meg Balogh Bélától.

Szigorúbb feltételek

– Ha eddig a megrendelő egy BB kategóriájú lakást szeretett volna, az a kivitelezőnek nem lehetett újdonság, azaz eddig is meg kellett felelni az úgynevezett közel nulla energiaigényű épületek követelményszintjének, mert csak így kaphatott az ingatlan lakhatási engedélyt. A BB kategóriájú lakásoknak eddig 100 kWh/négyzetmétert kellett teljesíteni. A zöld hitelben megszabott energetikai feltételek ennél tíz százalékkal szigorúbbak – mondta lapunknak Demeter György, a nyíregyházi Demeterv Kft. vezetője.

A szakember hozzátette, országos szinten 18.965 darab BB kategóriába tartozó tanúsítványt állítottak ki 2016–2021 között. Demeter György elmondta, a hazai lakásállományt figyelembe véve egyik kategóriánál sincsen különösebb kiugrás, azaz egységesen DD-HH között oszlanak meg.

Emelkedő költségek

– Mivel a szigorúbb energiahatékonysági előírások minőségibb beépített anyagokat és épületgépészetet jelentenek, mindenképpen drágább építési költségre kell számítanunk – érvelt Demeter György. A szakembertől megtudtuk, a BB osztály eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25 százalékát egy lakásnak megújuló forrásból kell fedezni. Ha ez nincs meg, akkor az eggyel gyengébb, CC kategóriába sorolódik az ingatlan, még akkor is, ha az egyéb mutatószámok alapján ettől jobbat érdemelne. Ezek a megújuló energiahordozók vehetők figyelembe: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos esetekben.

Társasházi lakásra csak akkor adható minősítés, ha az egész épületre szólóan is készült tanúsítvány, amely eléri a BB kategóriát.

– Ha az egész épületre vonatkozóan nem áll rendelkezésre tanúsítvány, a CC kategóriában marad az ingatlan még akkor is, ha a kiszámított mutatószámok alapján ettől jobbat kaphatna – tette hozzá az energetikai szakember.


A konstrukció részleteiről

Román Dávid, a nyíregyházi OVB hiteltanácsadó iroda hitelspecialistája foglalta össze lapunknak a program részleteit.

A konstrukció legfeljebb 70 millió forint hitelösszegig, maximum 25 évre, legfeljebb fix 2,5 százalékos kamattal vehető igénybe, mégpedig egyetlen alkalommal.

A hitel legalább BB energiahatékonysági besorolású és legfeljebb 90 kWh/négyzetméter éves primer energiaigényű, újépítésű lakóingatlan megvásárlására vagy építésére vehető igénybe.

Az igényelheti, aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, az ingatlan első (természetes személyként) tulajdonosává válik és vállalja, hogy a folyósítás után legalább 10 évig az ingatlanban él, azt bérbe sem adja. Nem szükséges gyermekkel rendelkezni vagy gyermeket vállalni az igénybevételhez, a programban való részvétel alapesetben a családtámogatásoktól független.

A csokot igénybe vevők számára kamattámogatás vehető igénybe: kétgyermekesek esetén 10 millió forintig, háromgyermekesek esetén 15 millió forintig kamatmentes a hitel.

Az adós a lakáshitel teljes összegét a hitelszerződés megkötésének napjától számított legfeljebb 4 éven belül hívhatja le. A kamaton felül egy legfeljebb 100 ezer forintos és egy 0,75 százalékos folyósítási díj, egy legfeljebb 30 ezer forintos és alkalmanként 1 százalékos elő- vagy végtörlesztési díj és a harmadik feles költségek (közjegyzői díj, értékbecslési díj/helyszíni szemle díja, tulajdoni lap lekérésének díja, térképmásolat díja, jelzálogjog bejegyzési, törlési díj és a hitel folyósításával összefüggő banki átutalás díja) számolhatók fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában