Jeles jubileum

2021.12.29. 14:00

Mátészalkán is megünnepelték az évfordulót

A cégcsoporton belül a mátészalkai üzem egy jól működő gyártóhelynek számít.

TG

A közelmúltban ünnepelte fennállásának 175. évfordulóját a Carl Zeiss AG, azaz a ZEISS. A jeles jubileumról a cégcsoport mátészalkai gyáregységében egy ünnepséggel emlékeztek meg. A születésnap apropóján lapunk megkereste Karaffa Róbertet, a mátészalkai üzem vezetőjét, aki a beszélgetés elején egy rövid időutazásra invitált bennünket. Elmondta, a ZEISS történelme egészen 1846-ig nyúlik vissza. Carl Zeiss ez év novemberében alapította meg műhelyét Jénában, amely precíziós műszerek és optikák készítésére specializálódott, így kezdett el mikroszkópokat készíteni. Azóta a ZEISS csoport hozzájárult többek között a félvezetők, az autóipar, az orvosi és a gépészeti iparágak fejlődéséhez és méltán érdemelte ki a világ egyik legsokoldalúbb márkája elismerést. 
– A ZEISS a szemüveglencse-fejlesztésen és -gyártáson túl mikroszkópokkal, orvostechnikai műszerekkel, objektívekkel, távcsövekkel, mérőműszerekkel és mikrochipgyártáshoz szükséges optikai rendszerekkel is foglalkozik – mondta a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Folyamatos bővülés 

 


A ZEISS mátészalkai üzeme 1992-ben nyitotta meg kapuját. Mint azt Karaffa Róbert elmondta, egyre nagyobb volumenben termelnek, egyre többen dolgoznak a gyáregységben. 
– Csupán az elmúlt másfél évben 25-30 százalékkal nőtt a termelés, 660 fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma. De itt nem állunk meg, új termékek, technológiák bevezetésén dolgozunk. A hatékonyság és a versenyképességünk megőrzése mellett cél a fenntartható fejlődés, szeretnénk minél kevesebb vizet, villamos energiát és gázt felhasználni. Három dolog áll a fókuszunkban: a már említett fenntarthatóság, a dolgozóink és az új ipari technológiák bevezetése – sorolta Karaffa Róbert. Hozzátette, szakképzett dolgozóiknak köszönhetően komoly tudásbázissal rendelkeznek, a cégcsoporton belül egy jól felszerelt, igényes gyártóhelynek számítanak. 



Gondolnak az utánpótlásra 

 


– Büszkék vagyunk arra, hogy a helyi szakiskolákkal szorosan együttműködve gyakorlati képzőhelyként is működünk, hiszen a mi célunk is az, hogy a tanulók a gyakorlatban is megtapasztalják, milyen elvárásokat, kihívásokat támaszt feléjük a nyílt munkaerőpiac, nem beszélve arról, hogy ezzel saját utánpótlásbázisunkat is szélesíthetjük. Nálunk létezik a különböző szintek közötti párbeszéd, együtt gondolkodunk, együtt építjük a jövőt. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az emberek szeressenek a ZEISS-nél dolgozni. Dolgozóink túlnyomó része mátészalkai, de az agglomeráció 15-30 kilométeres körzetéből is egyre többen választanak bennünket. Azt szeretnénk, hogy ez ne változzon, ezért vállaltunk szerepet a helyi szakiskolások gyakorlati képzése mellett a felnőttképzésében is. A hosszú távú cél az, hogy a ZEISS-nél dolgozók a közvetlen régióból érkezzenek, ne kelljen egy mátészalkai fiatalnak a Dunántúlon, külföldön munkát vállalnia – emelte ki az ügyvezető. 
– A helyi városvezetés egy dinamikus irányvonalat képvisel. Köztünk és az önkormányzat közt egy hatékony és előremutató párbeszéd zajlik. Cégünk számos kezdeményezéssel megkereste már a mátészalkai vezetést, nyugodtan mondhatom, tudunk konstruktívan együttműködni, ahogy tettük például a Fényes napok, illetve a különböző gazdaságélénkítő programok alkalmával – beszélt az üzem és a város kapcsolatáról Karaffa Róbert.

Borítókép: Az önkormányzatot Torma Tamás és dr. Juhászné dr. Kicsák Marianna alpolgármesterek képviselték az üzemben megtartott születésnapi ünnepségen, jobbra Karaffa Róbert ügyvezető igazgató 


A ZEISS mikroszkópjai 36 Nobel-díjhoz segítették hozzá a tudósokat világszerte és segítettek lerakni a mikrobiológia alapjait. Többek között Robert Koch is ZEISS-mikroszkópot használt a tuberkulózis felfedezéséhez, amiért 1905-ben Nobel-díjat kapott. Emellett ZEISS-mikroszkóp segítségével váltak először láthatóvá az emberi szem számára a vörösvérsejtek is.  A Planar lencsét 1896-ban mutatták be, mellyel örökre bejegyezte magát a fotózás, illetve a filmezés történelemkönyveibe. Objektívjeik számtalan történelmi pillanatot örökítettek meg, többek között a Holdraszállást is. Olyan kasszasikereket forgattak kameralencséikkel, mint a Gyűrűk Ura, az Avatar vagy a Gravitáció. A Formula–1 tervezőcsapatai is a ZEISS méréstechnikai eszközeit és szoftvereit használják ahhoz, hogy a legoptimálisabb aerodinamikát érjék el. A vezető repülőgépgyártók is a gyár precíziós méréstechnikáját használják a biztonságos repülés garantálásához.  A ZEISS a félvezető gyártásban is fontos szerepet játszik, mely komoly iparági szereplővé teszi a mikrochipgyártásban is. Világszerte a mikrochipek több mint 80 százaléka a ZEISS optikai technológiájával készülnek. 1923-ban a ZEISS megnyitotta a világ első planetáriumát, melyek szintén óriásit fejlődtek az elmúlt majdnem 100 évben. A ma gyártott ZEISS planetárium projektorok egy időben több mint 9100 csillagot képesek megjeleníteni a kupolán. 
 


Fotó: ZEISS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában