Legfeljebb 150 ezer forintig

2021.12.28. 11:30

SZÉP-kártya: februártól élelmiszerre is költhető!

Egyelőre május 31-éig élhetünk ezzel a lehetőséggel.

Fotó: Bencsik Ádám

A hentesnél, a halárusnál, a zöldségesnél, a pékségekben és az élelmiszerboltokban is elfogadják februártól a SZÉP-kártyákat. Orbán Viktor karácsony előtt jelentette be, hogy jövőre az élelmiszerekért is fizethetünk SZÉP-kártyával. Első körben május végéig lehet majd élelmiszert vásárolni a kártyával, legfeljebb 150 ezer forintig a vendéglátás alszámláról. A kormány a számlák közti átjárhatóságot is meghosszabbította: jövő év végéig bármelyik zsebből lehet fizetni. Szu­rovcsják Ilona, a Szabolcs-Coop Zrt. vezérigazgatója és Lakatos Tibor, a Vela Kft. tulajdonosa is azt mondta lapunknak, hogy örülnek a döntésnek, ami reményeik szerint nagyobb forgalmat is eredményez majd. Az üzleteknek technikailag is fel kell készülniük arra, hogy a vásárlók SZÉP-kártyával tudjanak fizetni. 


Februártól nemcsak vendéglátásért, szállásért vagy szabad­idős sportszolgáltatásért lehet fizetni a SZÉP-kártyákkal, hanem az élelmiszerekért is – ezt karácsony előtt jelentette be a miniszterelnök a közösségi oldalán. A döntésről szóló rendelet már pénteken meg is jelent a Magyar Közlönyben. Jövő februártól már az élelmiszerboltokban is elfogadják a SZÉP-kártyákat, a vendéglátás zsebből fizethetünk vele a hentesnél, a péknél, a zöldségesnél és a halasnál is – legfeljebb 150 ezer forintig. A kedvezmény – első körben – május 31-éig, vagyis a koronavírus miatti veszélyhelyzet végéig tart. SZÉP-kártyával azonban nem vásárolható alkohol és dohánytermék. Átjárhatóak a zsebek – Pont a karácsonyi nagybevásárlások idején futott át az agyamon megint, hogy milyen jó lenne, ha a boltban is fizethetnék „szépen”, mert a különböző alzsebekben lévő pénzt nem tudtuk elkölteni – mondta Simon Tibor, aki hozzátette: épp most kellett eldönteniük, hogy a vállalattól kapott cafeteriát melyik zsebre kérjék, s úgy döntöttek, hogy mivel 2022 végéig még átjárhatóak a zsebek, felesbe a turizmus, illetve a vendéglátás alszámlára kérték a pénzt. 

 

– Miután a párom is kap ilyen juttatást, olykor törtük a fejünket, hogyan és mire költsük, mert pazarolni sem akartunk. Voltunk pihenni, jártunk étteremben és szórakozásra is jutott, ám ebben sem lehet átesni a ló túlsó oldalára és esztelenül költekezni, ezért jó hír, hogy élelmiszervásárlásra is felhasználhatjuk – tette hozzá a nyíregyházi alkalmazott, aki szerint sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel.

 

 – Jó döntés volt az átjárhatóság, az pedig külön jó hír, hogy ez jövő év végéig így is marad – vélekedett Tibor, mivel nem iszik és nem is dohányzik, nem érinti, hogy ilyen termékeket SZÉP-kártyával nem is vehet. Növelheti a forgalmat is – Természetesen örülünk – kommentálta lapunknak Szurovcsják Ilona, a Szabolcs-Coop Zrt. vezérigazgatója a hírt, miszerint jövő februártól májusig valamennyi élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletben felhasználható lesz élelmiszer vásárlására a SZÉP-kártya. Hozzátette, a részletszabályokat még nem olvasta el, de technikailag biztosan fel kell majd készülniük arra, hogy a vásárlók SZÉP-kártyával tudjanak fizetni. 

– Ehhez szolgáltatási szerződést fogunk kötni – fogalmazott Szurovcsják Ilona.

 

 – Biztos vagyok abban, hogy a törzsvásárlóink is örülnek ennek a változtatásnak, sőt, szerintem több vevőnk is lesz, ezzel pedig a forgalmunk is növekedhet – bizakodott a megyében tizenhét ABC üzletet működtető Szabolcs-Coop Zrt. vezérigazgatója. A kártya felhasználási köréről elmondta, hasonló lesz, mint a korábban forgalomban lévő különböző utalványoké, azaz alkoholra és dohánytermékre nem lehet majd elkölteni. Szurovcsják Ilona szerint egy adag éttermi túrós csusza árából egy egész család jól lakik, ha a hozzávalókat egy élelmiszerüzletben vásárolják meg. 

 

– Emiatt is gondolom azt, hogy népszerű lesz a magyar emberek körében ez az intézkedés – zárta a Szabolcs-Coop Zrt. vezérigazgatója. Új terminálokat szereznek be Lakatos Tibor is nagy örömmel fogadta a SZÉP-kártyák felhasználási körének újabb bővítését: jövő februártól a Vela Kft. kilenc üzletében is lehet majd SZÉP-kártyával fizetni. A nyíregyházi vállalkozó lapunk megkeresésére elmondta, egy pénzintézettel már el is kezdett az új terminálok beszerzésén dolgozni, a boltjaikban ugyanis még nincsen kiépítve az elfogadáshoz szükséges technikai rendszer. – Biztos, hogy nőni fog a forgalmunk, és azt gondolom, hogy a vásárlók, a magyar emberek is örülnek annak, hogy a SZÉP-kártyájukat szélesebb körben használhatják fel – vélekedett a Vela Kft. tulajdonosa, Lakatos Tibor. 

Borítókép: Februártól a SZÉP-kártyával fizethetünk az élelmiszerért is |  ILLUSZTRÁCIÓ: MW-ARCHÍV


A rendelet szerint vásárolni azon gazdasági társaságnál, egyéni vállalkozónál, egyéni cégnél, őstermelőnél vagy családi gazdaságnál lehet, amely főtevékenységként az alábbi tevékenységek valamelyikét folytatja: élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, zöldség, gyümölcs kiskereskedelem, hús, húskészítmény kiskereskedelem, hal kiskereskedelem, kenyér-, pékáru-, édesség-kiskereskedelem, egyéb élelmiszer-kiskereskedelem, élelmiszer, ital, dohányáru piaci kiskereskedelme.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában