Nyíregyháza

2021.12.03. 17:30

Változó Közös Agrárpolitika

A támogatási keretösszeg mintegy négyszerese lesz a korábbi uniós költségvetési ciklusénak.

TG

A mezőgazdasági termelőknek figyelemmel kell kísérniük a Közös Agrárpolitika változásait, különben eleshetnek az uniós pénzektől | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Pusztai Sándor

Agropódium címmel online szakmai fórumot szervezett az Enterprise Europe Network nyíregyházi szervezete a közelmúltban. Az egész napos konferencia több fontos és aktuális témát érintett, szó volt a magyar–szlovák gazdasági kapcsolatokról, a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségekről, de a legnagyobb figyelem Papp Gergely előadását kísérte.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai igazgatóhelyettese a Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális helyzetéről tartott rövid tájékoztatót.

Két csomagból

Elmondta, az év elején megjelent az a kormányhatározat, mely a hazai társfinanszírozás mértékét emelte meg. Alapvetően két „csomagból érkezik a pénz”: az egyik a közvetlen támogatás, ennek egyik fajtája a területalapú támogatás. Ez egy keretösszeg, melyet az Európai Unió biztosít minden tagállam, így hazánk számára is.

– Az uniós forrás másik része a tagállami társfinanszírozás, mely az elmúlt időszakban a teljes összeg 17 százaléka volt, ám az említett kormányhatározat értelmében ez január elsejétől 80 százalékra emelkedett, így a kifizetésre váró keretösszeg mintegy négyszerese lesz a korábbi uniós költségvetési ciklusénak – tájékoztatott Papp Gergely, majd rátért a főbb támogatási szabályokra.

A mezőgazdasági termelőknek figyelemmel kell kísérniük a Közös Agrárpolitika változásait, különben eleshetnek az uniós pénzektől | Illusztráció: MW-archív

Kiemelte, évente 500 milliárd forint közvetlen támogatást fizetnek majd ki az agráriumban, de változásokkal kell számolni: a támogatási rendszer elvárja, hogy a pályázók vállalásai megfeleljenek az Európai Unió követelményeinek, így 2023-tól, az új KAP életbe lépésével nő az agrárvállalkozások felelőssége is.

A szakember előadásában leszögezte, hogy azok a termelők, akik nem kísérik figyelemmel a változásokat, azok nehezen tudnak majd megfelelni az elvárásoknak, ezért kiemelt szerepük lesz a szaktanácsadóknak és a falugazdászoknak abban, hogy a gazdák alkalmazkodása gyors legyen.

Támogatják a fiatalokat

Papp Gergely hozzátette, a teljes támogatási összeg 15 százaléka termeléshez kötött támogatás lesz. Az unió segíti a fiatal (40 év alatti, legfeljebb 5 éve gazdálkodó) termelőket és a generációváltást, így ők is kaphatnak majd területalapú támogatást. A NAK szakmai igazgató-helyettese beszélt az Agrár-ökológiai Alapprogramról, melyben a kötelezően vállalt feladatok mellett egyéb feltételek teljesítése esetén további támogatás igényelhető, ilyen például a környezetvédelem kiemelten kezelése.

A korábbi „zöldítéstől” annyi az eltérés, hogy ebben a programban saját vállalásokon keresztül valósul meg a kötelezettségvállalás, és parcellaalapú helyett üzemalapú a támogatás. További változás, hogy az EU kötelezően előírta, hogy legalább a támogatások 10 százalékát célzottan kell adni a kisebb területen gazdálkodó termelőknek, ez lesz az úgynevezett redisztributív támogatás, az 1200 hektárnál kisebb területen működő agrárvállalkozások részesülhetnek ebből a forrásból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában