2022.01.24. 20:00
Hullámvölgyben a dióágazat
A klímaváltozás, a munkaerő és a gépesítettség hiánya mind-mind gondot jelent.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kimutatása szerint közel 3800 hektáron termesztik megyénkben a diót | Illusztráció: MW-archív
Fotó: Lang Róbert
„A magyar dió relatív koraisága és korábbi sikerei ellenére sokféle termesztési és piaci nehézséggel szembesült az utóbbi években. Az évekig kifejezetten jó áron értékesített és az európai piacon elsőként megjelenő magyar dió helyzete az elmúlt esztendőkben jelentősen megváltozott.
Ezt a klímaváltozás okozta termesztési és növényegészségügyi problémák mellett a nagy diótermelő országok fokozódó, olcsó árukínálata okozta, ami kiszorította a magyar árut az európai piacról. Ezenkívül az aszályos időjárás miatt az egyébként is alacsonyabb hozamaink tovább csökkentek, és ez már nem teszi versenyképessé termelésünket a versenytársak két-háromszoros termésátlagaival szemben” – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében.
Csökken a színvonal
A Jánkmajtison feldolgozóüzemet működtető Tranzit-Dió Kft. tulajdonos-ügyvezetője sem söpri szőnyeg alá az ágazat problémáit. Mint azt Szabó Péter lapunknak elmondta, a klímaváltozás, a munkaerő és a gépesítettség hiánya mind-mind gondot jelent.
– A világpiacon hatalmas a verseny, és sajnos a különböző termesztési problémák miatt kezdjük elveszíteni a korábbi pozícióinkat, egyre inkább csökken a magyar diótermesztés nívója – mondta a Tranzit-Dió Kft. vezetője. A cég évente 600-700 tonna szárított héjas diót exportál, zömmel Olaszországba, Ausztriába és Szlovákiába, de tavaly már a távol-keleti piacokon is megjelentek.
Szabó Péter hozzátette, a versenyhátrányunk okait elsősorban nem a magyar dió minőségében kell keresni, hanem a terméshozamban, mert míg a versenytársaink (Olaszország, Chile vagy Ausztrália) tudnak egy 4,5–5 tonnás hektáronkénti hozamot produkálni, addig a hazai átlag csak 1,5–2 tonna/hektár közt alakul. Ezzel kapcsolatban a cégvezető megjegyezte: a hazai fajtákat az ültetéskor nem lehet „besűríteni”, ami azt jelenti, hogy idehaza egy hektáron kevesebb fát tudunk ültetni, ami értelemszerűen kihat a termésátlagra is.
Szezonális munkaerőhiány
– Nálunk csúcsrügyön termő fajták vannak, míg a versenytársainknál főként oldalrügyön termők, utóbbiak szintén nagyobb hozamra képesek – tudtuk meg Szabó Pétertől, aki szerint a gépesítettség terén sem állunk valami fényesen, ez igaz főként a betakarításra, ezt a problémát tetőzi még a szezonális munkaerőhiány is.
A Tranzit-Dió Kft. tulajdonos-ügyvezetője lapunknak elmondta, évente 40 és 60 gazdával állnak kapcsolatban, egy szezonban 800-1000 tonna nyers héjas diót vásárolnak és dolgoznak fel a jánkmajtisi üzemükben, és 600-700 tonna szárított héjas diót értékesítenek.
Tovább mélyülhet még az ágazat gödre
– Sajnos ott van még a dióburok-fúrólégy is, ami képes akár a termés felét is elvinni. Ha kutatás-fejlesztésben nem fogunk az elkövetkező időkben előrelépni, akkor tovább mélyülhet az a gödör, amibe az ágazat került – emelte ki Szabó Péter. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara véleménye is az, hogy a jövőben kulcskérdés lesz a dióburok-fúrólégy elleni védekezés, ami komoly termesztéstechnológiai szaktudást, tőkét, gépi-technikai hátteret követel meg. Az ezzel nem rendelkező termelőknek nem sok esélyük lesz megvédeniük termésüket a károsító ellen, aminek a vadon termő és a házikerti diósok már áldozatává váltak. Ez hosszabb távon a kínálat visszaeséséhez vezethet.