Agrometeorológia

2022.01.24. 17:30

Kisebb-nagyobb fagykárokkal számolhatunk

A kevés, vegyes halmazállapotú csapadék mellett több zord napot is regisztráltak január második dekádjában Szabolcs-Szatmár-Beregben.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Nyugat-Európa térségében felépült magas nyomás és a kontinens keleti tájai felett örvénylő ciklonok közös áramlási rendszerében hideg légtömegek érkeztek több hullámban hazánk fölé. A korábban kialakult hóréteget ez nem csupán konzerválta, de fölötte nappal az évszakos átlagnak megfelelő hideg, a szélcsendes, derültebb éjszakákon pedig keményen fagyos idő alakult ki. Az időszak mínusz 2 – mínusz 4°C-os középhőmérséklete 3-4 fokkal maradt el a harminc éves átlagtól, az alacsonyabb értékeket mindvégig a keleti-délkeleti vidékeken mértük.

A klimatológiában zord napnak nevezzük a mínusz 10 fokos, vagy annál alacsonyabb minimumhőmérsékletű napokat. Hasonlóból akár ötöt-hatot is feljegyezhettünk január 10 és 20 között a megyében, a leghidegebb tizenharmadikán volt, amikor mínusz 15 fokos hideg is előfordult. A keményebb fagyok hosszú órákon át kitartottak egy-egy éjszakán, különösen a vastagabb hóval fedett körzetekben. Ezeken a tájakon számolni kell kisebb-nagyobb fagykárok jelentkezésével azokban a fagyérzékeny, szubtrópusi származású kultúrnövényekben, melyek nem kaptak takarásos, vagy egyéb fagyvédelmet.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása január második dekádjában (Nyírlugos)

A mérsékelt övben honos gyümölcs-, illetve dísznövényfajok fagytűrése jelenleg még erős, hiszen mélynyugalmi állapotukból enyhébb időjárás egyelőre nem mozdította ki ezeket. A hó alatt telelő őszi gabonavetések és a repce épségére sem jelentett kifejezett veszélyt a fagy annak ellenére sem, hogy a megye nyugati felében a nappali gyenge olvadás és az olykor erős szél következtében a hóréteg felszakadozott az időszak második felére. A talajfagy eközben mind mélyebbre hatolt, általában tizenötödike környékén süllyedt a hőmérséklet 5 cm-es mélységben is tartósan a fagypont alá.

A megfogyatkozott, kifoltosodott hórétegre utánpótlás csak kisebb mennyiségben érkezett, jobbára 1-3 cm-es újabb hóleplet eredményezve. A tíznapos csapadékösszeg 2-5 mm között alakult, meglehetősen heterogén térbeli eloszlásban. Az időszak végén több front vonult át térségünk felett, a viszonylag kis mennyiségű csapadék ellenére igen változékony, dinamikus időjárást okozva. A gyakran erős, akár viharos szél mellett előfordult ónos eső, eső, zápor, hózápor, ezek alkalmával néhol az ég is megdördült. Az eseménydús időben összességében engedett szorításából a tél a dekád végére, s ez az enyhülés rövidtávon folytatódni látszik, várhatóan növekvő csapadékhajlammal.

Debreceni Egyetem – MÉK,
Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában