Nyíregyháza

2022.02.04. 07:01

EKO: nem zárják ki a „visszatérést”

A keleti vevők számára az importáru jelentősen megdrágult.

TG

20220124 Nyíregyháza „A magyar konzervipar nemcsak múltjában erős, az elmúlt egy évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül, a hazai élelmiszerexport átlagos, 30 százalékos exportérték-teljesítményének dupláját érte el, vagyis termékeit jó áron és jó minőségben értékesítette az exportpiacokon. A tervek szerint a kabinet a következő években – egy új pályázati forma keretében – még legalább 400 milliárd forintot szeretne a szektor megsegítésére kiírni. Fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország

Fotó: Pusztai Sándor

A magyar–orosz gazdasági kapcsolatok megyei vonatkozásainak feltérképezéskor megkerestük a nyíregyházi EKO Kft.-t is. Kérdéseinkre Hart József kereskedelmi igazgató válaszolt. 
– Cégünk korábban nagyon komoly orosz vevőkörrel rendelkezett, azonban az Oroszország elleni szankciók miatt ez a piac gyakorlatilag teljesen leépült. 
 


Helyi gyártóktól vásárolnak 

 


– A szankciók hatására a rubel az euróhoz és a dollárhoz képest jelentősen leértékelődött és destabilizálódott, így az orosz vevők számára az importáru jelentősen megdrágult. Az orosz vevők így elsősorban a helyi gyártóktól akarnak venni, ahol nincs árfolyamkockázat, nincs devizafuvar és nincs vám. Rendkívül komoly oroszországi feldolgozóüzemek épültek azóta, az importot igyekeznek minimalizálni. – Mára a keleti piac így eladói szempontból esetlegessé, tervezhetetlenné vált, gyakorlatilag nem számolhatunk vele – mondta Hart József, az EKO Konzervipari Kft. kereskedelmi igazgatója. 


Hozzátette: korábbi vevőikkel megtartották a kapcsolatot, mert ha az általános gazdasági környezet kiszámíthatóbbá válik, egyes termékeikkel még „visszatérhetnek” az orosz piacra. 

 

Borítókép: Pusztai Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában