Iparkamara

2022.03.29. 10:46

Közösen dolgoznak a foglalkoztatás erősítéséért

Az országos trendhez illeszkedve megyénkben is folyamatosan csökken az álláskeresők száma.

– 2010 óta azon dolgozunk, hogy segélyalapú társadalom helyett munkaalapú társadalmat építsünk – fogalmazott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyíregyházi székházában megrendezett keddi fórumon dr. Nagy Ervin, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője, aki különböző számadatokkal támasztotta alá a megyei foglalkoztatás erősödését.

 

A szakember elmondta, a 2010-es 184 ezer főről mára 250 ezer fő fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma. 

 

Dr. Nagy Ervin kiemelte, a kereskedelmi és iparkamarával közösen küzdenek azért, hogy a térség munkaerő-piaci helyzete tovább erősödjön.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéről tudni kell, hogy 13 járással és 229 településsel rendelkezik, 553 ezren lakják, ebből közel 269 ezren számítanak gazdaságilag aktívnak – fogalmazott a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője, majd kiemelte: Magyarországon létrejött a 2010-ben megígért egymillió új munkahely, ezt a dinamikus fejlődést régiónk is követte.

– Akkor 184 ezren dolgoztak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mára a foglalkoztatottak száma megközelíti a 270 ezer főt. A megyei foglalkoztatási ráta is emelkedő tendenciát mutat, a 2010-es 43-ról 58,5 százalékra nőtt, ami ugyan az országos átlagtól kissé elmarad, de mindenképpen biztató. Természetesen látjuk, hogy feladat még van, hiszen Borsod megye után nálunk regisztrálták a legtöbb álláskeresőt – tudtuk meg dr. Nagy Ervintől, aki előadásában rámutatott: az álláskeresők száma a pandémia harmadik hullámában, köszönhetően a különböző bértámogatási programoknak, már nem nőtt, hanem stabilizálódott.

– Az idei esztendő sem lesz könnyű, de az iparkamarával közösen azon dolgozunk, hogy tovább erősödjön a megyei foglalkoztatás – tekintett előre a főosztályvezető, aki a legnagyobb problémának a szakképzetlenek magas arányát nevezte meg, hiszen, mint azt dr. Nagy Ervin elmondta, a 26 ezer 800 megyei álláskereső 65,4 százaléka szakképzetlen, ráadásul ez a mutató az elmúlt években érdemben nem változott.

A megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője beszélt a közfoglalkoztatásról is, amit bár sok kritika ér, a szakember szerint hatékony eszköz arra, hogy a segélyalapú rendszerből a munka világába vezesse vissza az embereket. Mint az dr. Nagy Ervin előadásából kiderült, megyénkben 18 ezer 400 regisztrált közmunkás van, hatvan százalékuk nő, negyven százaléka férfi.

– Igyekszünk segíteni azoknak az ukrán állampolgároknak, akik a háború miatt hazánkba menekültek, illetve különböző támogatást nyújtunk azoknak a munkaadóknak, akik hosszabb-rövidebb távra megélhetést tudnak biztosítani a számukra – tette hozzá a főosztályvezető, aki felsorolta: a cégeknek utazási és lakhatási támogatást biztosítanak, illetve kiskorú gyermek esetén is tudnak pluszt forrást nyújtani, az ezzel kapcsolatos információk a munka.hu oldalon megtalálhatóak.

A keddi fórumon részt vett dr.Szekeres Áron, az Electrolux Lehel Kft. HR menedzsere is, aki egy nagyvállalat szemüvegén át mutatta be a régió, illetve hazánk foglalkoztatási helyzetét. A szakember előadásáról lapunk egy későbbi számában adunk részletes tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában