Nyíregyháza

2022.04.13. 07:00

Megváltozott a munkaerőpiaci igény

Az úgynevezett „soft” képességeket már az általános iskolától fejleszteni kell.

TG

Fotó: Shutterstock

A régió munkaerőpiacának jellemzőiről, kihívásairól beszélt a megyei kereskedelmi és iparkamara napokban megrendezett szakmai fórumán dr. Szekeres Áron. Az Electrolux HR-vezetője egy nagyvállalat szemüvegén át mutatta be a megyei foglalkoztatás helyzetét, problémáit. 
 


Megtartani a dolgozót 

 


A gépészmérnöki és jogász végzettséggel, tizenkét éves HR-tapasztalattal (Jabil, Sicta, Takata, Electrolux) rendelkező szakember előadásában elmondta, mára kritikussá vált a dolgozók megtartásának kérdése. Mint azt kiemelte, úgy kell bánni a dolgozókkal, mint a legjobb vevőkkel. 
– A Covid alapvető változásokat hozott a gazdasági életben, kiszámíthatatlanná vált a munkakörnyezet, az alkalmazottak jobban igénylik a stabilitást. Csökkent a dolgozók váltási hajlandósága, ugyanakkor a home office iránti igény alapvető szükségletté vált – sorolta az Electrolux HR-vezetője, majd hozzátette, a nagyvállalatok, ahogy ők is, szigorú szabályokat vezettek be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. 
– Az orosz–ukrán háború tovább növelte a bizonytalanságot, fokozódtak az ellátási láncokban bekövetkező fennakadások, piacvesztéssel kell számolniuk a cégeknek, ami akár egyes beruházások leállításához is vezethet. Folyamatosan emelkednek az alapanyag- és energiaárak, ezek mind-mind komoly nehézséget jelentenek nem csak a multinacionális cégek, hanem a hazai kis- és középvállalkozások számára is – foglalta össze a megyei kereskedelmi és iparkamara gazdasági fórumán a jelen kihívásait dr. Szekeres Áron. 
Az Electrolux HR-vezetője természetesen szóba hozta az ukrán munkavállalók munkaerőpiaci megjelenését is. Elmondta, egy friss felmérés szerint a ma hazánkban dolgozó 100 ezer külföldiből 60 ezer ukrán, ami javíthat valamelyest a megyei foglalkoztatási helyzeten, hiszen a régió cégei képesek lehetnek állást adni a menekültek egy részének, Magyarországon ugyanis jó ideje jelentős munkaerőhiányról beszélünk. Dr. Szekeres Áron szerint a háború elől menekülőkre munkaerőpiaci erőforrásként is tekinthetünk. 
 


Felértékelődik a digitális tudás 

 


– Szabolcs-Szatmár-Bereg munkanélküliségi rátája még mindig az országos átlag felett van, a belépő bérek viszont húsz százalékkal elmaradnak az országos átlagtól. Alacsony a régió megtartóereje, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében magas az elvándorlók aránya, valamint hiányzik a képzett munkaerő. A piaci igények is megváltoztak, olyan munkavállalókra van szükség, akik képesek okos gyártási környezetben dolgozni, képesek okoseszközöket, tabletet, viselhető eszközöket használni, digitális munkautasítást olvasni. Felértékelődik a tanulási és alkalmazkodási képesség, a digitális írástudás alapvető szükségletté vált. 
– Óriási harc folyik a képzett szakmunkásokért, a szakképzés még mindig nem képes megfelelően kiszolgálni az igényeket. Az oktatási rendszerből nem a piaci elvárásokra felkészített munkaerő érkezik, ezért a hazai nagyvállalatok saját képzési rendszereket működtetnek, akár több millió forintot is invesztálnak a tehetségekbe – sorolta az Electrolux HR-vezetője, dr. Szekeres Áron, aki szerint még mindig van idő változtatni. 
– Ahhoz, hogy Debrecen elszívó erejét ellensúlyozni tudjuk, a városnak és a régiónak vonzó életpályamodellt kell a fiatalok részére biztosítani, korszerű képzéseket kell indítani, ahogy a digitális és elektronikai készségek fejlesztése is elengedhetetlen. A duális képzési modell jó irány, ezt kell támogatni, tovább erősíteni – fogalmazott dr. Szekeres Áron, aki szerint az úgynevezett „soft” képességeket már az általános iskolától fejleszteni kell.

 


100 millió eurós fejlesztés
 


A stockholmi székhelyű, háztartási gépek gyártásával foglalkozó Electrolux AB egy 100 millió eurós fejlesztésbe kezdett Nyíregyházán. 
– Egy teljesen új termékpalettát fogunk létrehozni, intelligens és zöldtermékekkel. Az új termékstruktúrára építve lesz egy folyamatfejlesztés is a gyárban: az ipar 4.0 keretében szeretnénk minél több digitális technológiát alkalmazni – mondta el korábban a beruházásról Szentpéteri Ferenc, az Electrolux nyíregyházi gyárigazgatója. 
Az Electrolux gyár több mint 15 éve működik Nyíregyházán, 52 ezer négyzetméteren közel ezer főt foglalkoztat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában