Agrometeorológia

2022.04.04. 20:00

Sok múlik a következő két hónapon

A márciust is a szárazság jellemezte Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területének döntő részén, a hőmérséklet elmaradt a sokéves átlagtól.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Március első dekádja kifejezetten hideg időt hozott, a felmelegedés csak tizedike tájától vett érzékelhető lendületet. Ekkortól fordult felettünk az áramlás a tartós keleti-északkeleti légpályákról déliesre, a napi csúcsértékeket lassanként 10°C fölé tornázva. A hajnali minimumokat tekintve mindennaposnak számított a fagy egészen a harmadik dekádig, főként a hónap derekán igen erős lehűlés is előfordult. A korai vetésekre és a rügyfakadás fenofázisába lépett korai csonthéjasokra, bogyós gyümölcsűekre nézve potenciálisan károkozó fagyok mértéke olykor a mínusz 8 – mínusz 13 fokot is elérte.

 

A kemény fagyok március harmadik harmadától szelídültek jelentősen, de fagypont körüli értékek még előfordultak a hónap végéig. Nem csökkent, inkább fokozódott azonban a napi hőingadozás mértéke, hiszen a 0°C körüli minimumokról napközben akár 20°C fölé szökött a hőmérők higanyszála a még mindig száraz, kontinentális eredetű légtömeg hatására. Az átlagot másfél-kétszeresen meghaladó napfényes óraszám mellett ugyancsak a száraz levegőnek és a tartós magas légnyomású uralomnak köszönhettük a rendkívül ritka csapadékhullást.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása márciusban (Nyíregyháza)

Márciusban mindössze 3-4 csapadékos napot jegyezhettünk fel a megyében, ezek során egészen harmincadikáig csupán egyes északi és nyugati körzetekben érte el a havi szumma a 10 mm-t. A hónapra az 1991-2020-as időszak átlaga alapján várható 30-40 mm-es értékekhez képest - különösen az év eddigi részében tapasztalható súlyos szárazság fényében – ez a mennyiség tetemes hiányt jelentett. A talajok művelt rétegének felső néhány centimétere csaknem teljesen kiszáradt, mire végül a hónap legutolsó napján megérkezett a várva várt kiadós csapadék.

 

A csapadékhullám hozamának döntő része naptári értelemben már áprilisra csúszott át, azonban a hónap utolsó percével bezárólag a megye északnyugati felét 10-30 mm csapadék áztatta. A havi összeg arrafelé elérte a 15-45 mm-t, így a legnyugatibb, illetve egyes északi tájakon nem zárt deficittel a hónap. Megyénk döntő részében ugyanakkor 15-25 mm-es elmaradás került a klímanaplókba a mindösszesen 10-15 mm körüli havi összegek mellé. Az április eleji csapadékkal minden bizonnyal kiegyenlítődik a csapadék térbeli eloszlása, az első negyedévre visszatekintve azonban 40-70 mm-es elmaradás gyűlt fel, így az induló vegetáció fejlődése szempontjából sok múlik majd a következő két tavaszi hónap csapadékán.

 

Debreceni Egyetem – MÉK,
Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában