Mezőgazdaság

2022.05.13. 14:00

A hazai növénynemesítésben hisz

Évtizedek óta a magyar növényfajták és vetőmagok népszerűsítésén dolgozik dr. Kruppa József.

TG

Gábor Dénes-díjat vehetett át csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a kisvárdai származású dr. Kruppa József növénynemesítő agrármérnök, a Kruppa-Mag Kutató, Vetőmagtermesztő és Ker. Kft. ügyvezetője és tulajdonosa. 
Az 1989-ben, a Novofer Alapítvány által létrehozott díjjal a civil szféra legnevesebb műszaki alkotóinak munkáját ismerik el Magyarországon, napjainkig eddig 248-an részesültek ezen elismerésben. 

Kiemelkedő teljesítmények 

A Novofer Alapítvány célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett kiemelkedő teljesítmények elismerése. A Gábor Dénes-díj megalapítójának szándéka a meghatározó személyes alkotó hozzájárulás és eredmény előtti főhajtás mellett a magas szervezettségű innovációs folyamatok, a kreatív erőfeszítésekkel létrehozott új anyagi, gépi és emberi kooperációk és vívmányok iránti társadalmi érdeklődés, figyelem és elismerés serkentése volt. 
Dr. Kruppa József növénynemesítő agrármérnök, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, a kimagasló hozamú és beltartalmú, országosan termesztett burgonya, lucerna, rozs és tritikálé fajtáinak megalkotásáért, a hazai nemesítés oktatási és vállalkozási viszonyainak eredményes megújításáért, a vetőmagkultúra önzetlen támogatásáért kapta az elismerést. 
Mint azt lapunknak elmondta, rettentően örül és büszke a Gábor Dénes-díjra, amit csütörtökön vett át. 

A magyar is versenyképes 

– A kitüntetés talán annak szól, hogy évtizedek óta a magyar növényfajták elterjesztésén, népszerűsítésén dolgozom. Ezen a téren van még mit előre lépnünk, a magyar gazdák túlnyomó része ugyanis sajnos külföldi fajtákat használ a növénytermesztésben, pedig a magyar fajták is remek eredményekkel, termésképességgel rendelkeznek, csak az előbbi mögött több pénz, nagyobb lobbierő és marketing van – árulta el érdeklődésünkre dr. Kruppa József, aki hozzátette, ettől függetlenül továbbra is elkötelezett híve lesz a magyar növényfajtáknak, a magyar növénynemesítésnek. 
– Egy magyar arculat kialakításán dolgozom, hiszem, hogy van jövője a hazai növénynemesítésnek és vetőmagter­mesztésnek – bizakodott a Gábor Dénes-díjas szakember. 

 

Borítókép: Dr. Kruppa József (jobbra) Budapesten vehette át az elismerést | Fotó: Alapítvány

 

Életrajz

Kisvárdán született 1960-ban. Öntözéses-meliorációs üzemmérnök (1981), agrármérnök (1988), dr. univ. (1994), dr. PhD (2001). Agronómus (1981–1987), majd kutató (oszt.vez és tud. ig.h.) Kisvárdán. USAID-­burgonyaprogram irányítója (1995–99). Dutch-Hungarian Potato Project koordinátora (1997–99). Debreceni Egyetemen adjunktus, majd tudományos főmunkatárs (2000–2007). 2008-tól a Kruppa-Mag Kutató Kft. alapító tulajdonosa, ügyvezetője. Nyelvtudása: angol (szakmai) és orosz középfok. Tudományos eredményei: 11 államilag elismert fajta nemesítője, társnemesítője – ebből 5 Növényfajta-oltalmat is kapott. MTMT publikációi száma 163. 37 könyv szerzője, társszerzője – 10 egyetemeken és főiskolákon engedélyezett tankönyv, 5 idegen nyelvű. Elismerései: Mag aranytoll díj (1999), Debreceni Egyetem „Dezső György alapítványi díj” (2004), Tessedik Sámuel Főiskola címzetes főiskolai tanára (2006), Tankönyv Nívódíj (Növénytermesztéstan I-II, 2007), DE tiszteletbeli docense (2008), Sz.-Sz.-B. megye 2013. év vetőmag nemesítője (2013); Fleischmann Rudolf-díj (2014); Jedlik Ányos-díj (2015), Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára (2015). Fontosabb tagságai: Magyar Növénynemesítők Egyesülete (1989-), MTA Növénytermesztési Tudományos Bizottság tagja (2008-2009), MTA Növénynemesítési Tudományos Bizottság tagja (2014-).

Címkék#vetőmag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában