Nyíregyháza

2022.05.26. 17:26

Helyi iparűzési adó: közeledik a határidő

KM

A nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető | Illusztráció: MW-archív

Fotó: Huszár Márk

A megyeszékhelyen is május 31-éig kell benyújtani a 2021-es helyi ipar­űzésiadó-bevallást (hipa), befizetni az adót, s kiegészíteni az előlegeket – tájékoztatta lapunkat dr. Kása Brigitta aljegyző-főosztályvezető, és hozzátette: az ehhez szükséges nyomtatvány megtalálható a hivatal honlapján: www.nav.gov.hu (21HIPA). 

Önadózással kell teljesíteni 

A bevallást azoknak kell benyújtaniuk, akik/amelyek az iparűzési adó alanyának minősülnek és a székhelyük, telephelyük a 2021-es adóévben Nyíregyházán volt. Azok a magánszemély vállalkozók (például őstermelők), akik nem egyéni vállalkozóként végzik tevékenységüket, a hipabevallást papíralapon, az önkormányzati adóhatósághoz is benyújthatják. A helyi iparűzési adóban az adóelőleget és adófizetést önadózással kell teljesíteni, ami azt jelenti, hogy ebben a bevallásban kell az adózónak kiszámítania és bevallania az adóelőleg összegét, a végleges adót, s az önkormányzat adóbevételi számlájára megfizetni a különbözetet. Az iparűzésiadó-bevallás feldolgozását, esetleges javítását az önkormányzati adóhatóság végzi. Felhívják a figyelmet arra, hogy a „VIII. Adóelőlegek bevallása” sorban a 2022. szeptember 15-én esedékes adóelőleg összegét továbbra is 2 százalék adómértékkel kell bevallani. 

A járvány miatt könnyítéssel érintett kis- és középvállalkozások korábban benyújtott nyilatkozata alapján érvényesíthető 50 százalékos előlegmérséklést a hatóság a bevallás feldolgozása után automatikusan elvégzi az adózók folyószámláján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában